"Putin ima plan, Kina ima plan, a slobodni svet ga nema": Slavni šahista uperio prst u Zapad, to im nedostaje

Kasparov je istakao da "demokratski svet" danas ima ogromnu vojnu i ekonomsku prednost, ali mu "nedostaje politička volja da to iskoristi.

Profimedia

Rat u Ukrajini je samo jedan element globalnog rata "slobodnog sveta protiv diktatura", upozorio je Gari Kasparov, slavni ruski šahista i antikremljanski aktivista. Kasparov je govorio na Bledskom strateškom forumu, koji se održava u ponedeljak i utorak u slovenačkoj turističkoj destinaciji.

Govoreći o ruskoj agresiji na Ukrajinu, slavni šahista sa hrvatskim pasošem je rekao da su linije sukoba u tom ratu bile "od početka jasne": "Diktatura i tiranija s jedne strane i liberalno-demokratski poredak s druge. Rat u Ukrajini je najvažniji, ali samo jedan od mnogih elemenata ovog globalnog rata protiv slobodnog sveta", rekao je Kasparov.

Rusi koji danas umiru na prvim linijama sukoba bore se za "politički život" ruskog predsednika Vladimira Putina i za "opstanak korumpirane, moralno bankrotirane mafijaške strukture koja danas predstavlja rusku vladu", rekao je on. Danas je ruski režim došao do tačke u kojoj je rat jedini način da ostane na vlasti, smatra Kasparov.

On je naglasio da "demokratski svet" danas ima ogromnu vojnu i ekonomsku prednost, ali mu "nedostaje politička volja da to iskoristi. Putin ima plan, Kina ima plan, islamistički radikali imaju plan, a slobodni svet ga nema".

Uticaj ruskog predsednika danas se može videti širom sveta, od Nikolasa Madura u Venecueli do Severne Koreje, rekao je on. Kasparov smatra da danas Rusija rizikuje da "postane kineski satelit", a Kina je "jedina zemlja koja ima teritorijalne pretenzije prema Rusiji" a to je oko 1,5 miliona kvadratnih kilometara, "od Vladivostoka do Bajkalskog jezera".

Slavni šahista je rekao da "Kina sa velikim zadovoljstvom prati ovaj rat jer slabe i Rusija i slobodni svet", a on je van fokusa. Kasparov zasad ne vidi strategiju demokratskog dela sveta za pobedu Ukrajine. Ta pobeda mora da uključi potpuni povratak osvojene teritorije, uključujući Krim, ratnu odštetu i procesuiranje ratnih zločina, rekao je on. "Moramo da ubijemo imperijalni virus u Rusiji. To možemo postići samo vraćanjem ukrajinske zastave u Sevastopolj", zaključio je on.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"Sada je prelomni period, zato je pojačan intezitet ofanziva" Analiza rusko-ukrajinskog fronta: Putin ima OVAJ cilj pre jeseni!  Kurir televizija