Talas ostavki u ukrajinskom državnom vrhu: Ministri, potpredsednica vlade... svi odlaze

Ministri i potpredsednica vlade u Ukrajini su podneli ostavke.

Profimedia

Nastavlja se talas ostavki visokih ukrajinskih zvaničnika. Ostavke su večeras podnele potpredsednica ukrajinske Vlade za evropske i evroatlantske integracije Olha Stefanišina i potpredsednica Vlade i ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Irina Vereščuk.

"Danas, posle skoro tri godine u vladi, podnela sam ostavku. Zahvaljujem se predsedniku na ukazanom poverenju! Zahvaljujem se premijeru i članovima vlade na saradnji! Zahvaljujem se poslanicima na podršci! Zahvaljujem se timu Ministarstva za reintegraciju na uloženom trudu i odlučnosti", napisala je Vereščuk na Fejsbuku.

Nisu naveli razloge

Ranije tokom dana ostavke su podnela još tri ukrajinska ministra, obavestio je javnost predsednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk.

"Pisma ostavke sledećih zvaničnika podneta su Vrhovnoj radi Ukrajine: Oleksandr Kamišin, ministar strateške industrije Ukrajine; Denis Maljuska, ministar pravde Ukrajine; Ruslan Strilec, ministar zaštite životne sredine i prirodnih resursa Ukrajine. Vitalij Koval, šef Fonda državne imovine Ukrajine, takođe je poslao pismo ostavke", napisao je Stefančuk.

On je najavio da će o ovim ostavkama razgovarati na predstojećoj plenarnoj sednici. Razlozi za ostavke nisu navedeni, a jedino je Kamišin najavio da ostaje u sektoru odbrane, ali na drugoj funkciji.

Planira li Zelenski da smeni Kulebu?

Predsednik Volodimir Zelenski je takođe razrešio Rostoslava Šurmu sa mesta zamenika šefa kabineta predsednika. Ranije danas, izvori ukrajinskog pravosuđa u kabinetu predsednika potvrdili su da bi Zelenski mogao da otpusti Šurmu u narednim danima. U avgustu prošle godine Šurma se pominje u kontekstu afere sa državnim isplatama zauzetim solarnim elektranama.

Da će ministar spoljnih poslova biti razrešen, tvrde i izvori ukrajinskog pravosuđa u kabinetu predsednika. Dodaju da je najverovatniji kandidat za novog šefa ukrajinske diplomatije prvi Kulebinov zamenik Andrij Sbiha. Izvori javljaju da se spremaju i druge smene, ali da premijer Denis Šmihal ostaje na funkciji.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Zelenski došao na sastanak sa svim liderima 1  Kurir

 (Index.hr/MONDO/J.D.)