Nemački obaveštajci upozorili na zloglasnu jedinicu 29155! Izvela je niz sajber napada i još će ih biti

Sajber grupa pripada jedinici 29155 ruske vojne obaveštajne službe (GRU).

Shutterstock

Nemačka domaća obaveštajna agencija upozorila je na sajber grupu koja pripada jedinici 29155 ruske vojne obaveštajne službe (GRU), rekavši da je izvršila sajber napade na zemlje NATO i EU. U objavi na X u ponedeljak, nemačka vlada je saopštila da izdaje upozorenje protiv grupe poznate kao UNC2589 zajedno sa FBI, Agencijom za sajber i infrastrukturnu bezbednost (CISA), Agencijom za nacionalnu bezbednost (NSA) i drugim međunarodnim partneri. Upozorenje dolazi u vreme sve veće zabrinutosti u Evropi zbog aktivnosti ruskih hakera i špijuna.

Ranije ove godine, Berlin je optužio Rusiju za seriju sajber napada na nemačke vladajuće socijaldemokrate, kao i kompanije u logističkom, odbrambenom, vazduhoplovnom i IT sektoru. U svom upozorenju, obavještajna agencija je navela da grupa, poznata i kao Cadet Blizzard ili Ember Bear, vrši aktivnosti u svrhu špijunaže koje često uključuju uništavanje veb stranica i objavljivanje ukradenih podataka.

Jedinica GRU, kojoj pripada, postala je poznata 2018. godine kada se sumnjalo da je umešana u trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Velikoj Britaniji, prenosi Rojters.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

PAŽNJA, PAŽNJA, SAJBER OPASNOST! Srbija na meti hakera, a šteta može biti neprocenjiva! "ANONIMUSI" U SLUŽBI TAJNIH ORGANIZACIJA?!  Kurir televizija