Dramatična najava meteorologa: Kiša u Evropi će padati danima, jedna zemlja bi da proglasi prirodnu katastrofu

Meteorolozi kažu da će kiša i dalje padati danima.

YouTube/BBC

U centralnoj Evropi poslednjih dana već je pala ogromna količina kiše. U Jeseniku u Češkoj u poslednja tri dana palo je oko 435 mm kiše što je dovelo do razornih poplava. Više kiše padaće u nedelju uveče i ponedeljak, a nivoi reka će nastaviti da rastu, najavljuju meteorolozi.

Vreme će se poboljšati od utorka sa mnogo sušnijim uslovima, ali će biti potrebno mnogo dana da ova poplavna voda prođe niz slivove evropskih reka - što znači da će se poplave pogoršati za neke stanovnike čak i nakon što kiša prestane. 

Poljski premijer: Proglasićemo stanje prirodne katastrofe

Poljski premijer Donald Tusk rekao je da će njegova vlada proglasiti stanje prirodne katastrofe dok se bori sa razornim poplavama.

"Nakon konsultacija sa nadležnim ministrima i službama, naredio sam pripremu uredbe Saveta ministara o uvođenju stanja prirodne katastrofe", napisao je Tusk na "X".

Stanje prirodne katastrofe daje vladi veću kontrolu za obuzdavanje i suočavanje sa posledicama katastrofe, što može uključivati ograničavanje određenih sloboda i prava.

Lokalne vlasti na jugozapadu Poljske hitno su apelovale na stanovnike da se evakuošu iz svojih domova jer poplavne vode prete da probiju još jednu branu. U video snimku objavljenom na svojoj Fejsbuk stranici, gradonačelnik Prudnika u pokrajini Opole, Gžegož Zavislak, glavni vatrogasni šef i lokalni zvaničnik Prudnika, apelovao je na stanovnike sela Moszczanka, Łak Prudnicka i delova grada Prudnika ( 21.237 stanovnika) da se odmah evakuišu.

"Apel je veoma ozbiljan, ne gubite vreme na dileme, morate da odete. Ako brana pukne, vaši domovi će biti uništeni i život će vam biti ugrožen", rekao je Radoslav Roškovski.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

HIDROLOG OTKRIO ŠTA JE DOVELO DO KATASTROFE U LIBIJI! Naši ljudi su izgradili dve brane, ali DVA SU KLJUČNA RAZLOGA za poplave  Kurir TV

 (Index.hr/MONDO/J.D.)