U Gruziji ubijena influenserka: Izbodena 50 puta nakon usvajanja zakona o zabrani prava LGBT pripadnika

U Gruziji je ubijena transrodna osoba dan nakon usvajanja zakona o LGBT populaciji.

Facebook/printscreen

Transrodni model, glumica i influenserka Kesaria Abramidze (37) brutalno je ubijena i to dan nakon što je parlament Gruzije usvojio zakon o zabrani promovisanja prava LGBT zajednice.

Usled toga njena smrt je izazvala dodatni gnev javnosti. Kesaria je izbodena na smrt u svom stanu u glavnom gradu Gruzije, u Tbilisiju. Zadobila je više od 50 uboda nožem. Osumnjičeni muškarac, po imenu Beka Jaiani (26) priveden je na gradskom aerodromu. 

Navodi se da je poznavao žrtvu. Na snimcima CCTV-a se navodno vidi kako čeka pored lifta u njenom stambenom bloku, a zatim trči niz stepenice manje od deset minuta kasnije. Komšije su čule vriske i otišle u njen stan gde su zatekle telo. Žrtva je bila poznata i popularna ličnost u Gruziji nakon operacije promene pola 2014.

Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili, koja se protivi novim anti-LGBT zakonima, odgovorila je na vest o Kesarijinoj smrti: "Užasno ubistvo! Poricanje ljudskosti!"

Njeno ubistvo je treće ubistvo transrodne žene u Gruziji u poslednjih nekoliko godina. Ubistvo je usledilo nakon što je zemlja usvojila zakone u korak sa Rusijom o zabrani istopolnih brakova, usvajanju od strane istopolnih parova, brizi o afirmaciji pola, javnom odobravanju LGBTK+ odnosa i ljudi, kao i njihovog prikaza u medijima, piše dejli mejl. 

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Ubistvo u selu kod Žitorađe  Kurir

(MONDO/Ivana Vlajković)