Podmornica "Titan" bila pokvarena pre zarona? "Prevrtali su se, jedan putnik visio naglavačke - sve zbog kvara"

Podmornica "Titan" se pokvarila samo nekoliko dana pre kobnog zarona.

TikTok/raf_avila/Screenshot

Podmornica koja je eksplodirala na putu ka olupini Titanika, pri čemu je poginulo svih pet ljudi, pokvarila se nekoliko dana pre poslednjeg ronjenja prošle godine, rečeno je na javnoj raspravi.

Bivši naučni direktor kompanije OceanGate, kompanije koja stoji iza podmornice Titan, rekao je da je kvar izazvao prevrtanje i da je podmornica udarila u pregradu, ostavljajući jednog putnika "visi naglavačke", a ostali su se držali za njega. Stiven Ros je dodao da ne zna da li je trup Titana pregledan zbog mogućih oštećenja nakon kvara.

Istražni odbor američke obalske straže održava dvonedeljnu javnu raspravu o fatalnoj imploziji eksperimentalne podmornice u junu 2023.

"Rado su otišli"

Ranije juče, član misije na pomoćnom brodu podmornice opisao je posmatranje posade i putnika kako idu ka olupini Titanika prošlog juna: "Video sam petoro ljudi kako se smeju".

"Rado su išli, sećam se toga", rekla je Renata Rohas, koja se u ekspediciju pridružila kao volonter. Rojas, koji je bio na brodu za pomoć na površini, rekao je da je sve "išlo veoma glatko" pre nego što je podmornica počela da se spušta.

Ali ona je svedočila da se seća da je tada prekinuta komunikacija i da je pitala kolege: "Nismo se čuli, gde su oni?" Na pitanje, Rojas je rekla da je bila "asistent na platformi" na dan ronjenja.

Implozija Titana pokrenula je niz pitanja o bezbednosti i dizajnu podmornice, kao i o materijalima koji su korišćeni u njenoj konstrukciji. Na saslušanju je ove nedelje rečeno o poslednjim porukama koje je podmornica poslala dok se spuštala ka Titaniku, a posada je izjavila da je "sve je u redu" nekoliko minuta pre implozije.

Rojas je rekao da su dostupne brojne opcije spasavanja ako se podmornica zaglavi na dnu okeana, uključujući pokretanje manevra oslobađanja ili čekanje da se plima promeni. Titan je imao sisteme koji su mogli da održe živote posade 96 sati, dodala je ona.

Međutim, rekla je da niko na podmornici nije mogao ništa da uradi da je trup eksplodirao.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"OVA PODMORNICA JE BILA PREDVIĐENA DA IDE DO 1.300 METARA!" Stručnjaci analiziraju: Kompanija je dala OVE ugovore, znala je rizik!  Kurir televizija

 (Index.hr/MONDO/J.D.)