Izrael ulazi u novu fazu rata: Hezbolah ispalio 85 raketa, izveo najdublji napad od početka sukoba

I izraelska vojska izvela je napade na više stotina ciljeva u južnom Libanu tokom noći.

X/@visegrad24/@orfialkov/Screenshot

Izraelska vojska izvela je napade na više stotina ciljeva u južnom Libanu tokom noći. Hezbolah je takođe izveo svoje najdublje raketne napade na Izrael od početka rata u Gazi, što je dodatno podstaklo strahove od šireg sukoba.

Izraelske odbrambene snage (IDF) rekle su u subotu uveče da su pokrenule dva talasa napada, jedan napadajući oko 290 ciljeva, a drugi ciljajući 110 lokacija, širom južnog Libana dok su se sirene koje upozoravaju na raketne napade Hezbolaha oglasile u desetinama gradova širom severnog Izraela.

Veruje se da je oko 10 raketa preletelo iz Libana, a većina ih je presretnuta, rekao je IDF. Izraelska hitna medicinska služba rekle su je da je jedan muškarac lakše ranjen od dela projektila koji je presretnut u selu u donjoj Galileji.

Hezbolah je objavio na svom Telegram kanalu u nedelju rano ujutro da je gađao aerodom Ramat David blizu Haife desetinama projektila kao odgovor na ono što je opisao kao "ponovljene izraelske napade na Liban".

Aerodrom je najudaljenija meta koju je libanska grupa pogodila u Izraelu od početka borbi u oktobru, oko 50 km od libansko-izraelske granice.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant održao je govor na aerodromu Ramat David u sredu, rekavši osoblju vazdušnih snaga da je izraelski rat s Hezbolahom dosegao "novu fazu".

U julu je Hezbolah objavio snimak snimljen dronom iznad grada Haife koji je istaknuo aerodrom Ramat David, kao deo gotovo 10-minutnog videa koji označava vojnu infrastrukturu u gusto naseljenom gradu u severnom Izraelu.

Oko 85 raketa je jutros ispalio Hezbolah iz Libana na severni Izrael, prema IDF-u. Ovo je usledilo nakon nekoliko baraža tokom noći. Vojska kaže da su neke od raketa presretnute, dok su neke pale blizu Haife, i Morešet, zajednicu u Donjoj Galileji.

Udar rakete u Kirjat Bialik povredio je tri osobe i prouzrokovao štetu. Hezbolah je tvrdio da je gađao objekat odbrambene kompanije Rafael u području Haife.

Raketa lansirana u jutrošnjem napadu Hezbolaha na severni Izrael pogodila je kuću u zajednici Morešet.

U subotu je Izrael zatvorio svoj severni vazdušni prostor dok je čekao odmazdu Hezbolaha za ubistvo Ibrahima Akila, veterana zapovednika elitne jedinice Radvan.

BONUS VIDEO: OGLASIO SE NAVODNI PROIZVOĐAČ PEJDŽERA SA TAJVANA?! Lutovac: Bio veoma ljut, tvrdi da ih je proizvela druga firma! Izraelci sve pažljivo isplanirali

This browser does not support the video element.

OGLASIO SE NAVODNI PROIZVOĐAČ PEJDŽERA SA TAJVANA?! Lutovac: Bio veoma ljut, tvrdi da ih je proizvela druga firma! Izraelci sve pažljivo isplanirali  kurir televizija

(Mondo/Avaz)