Ribari ulovili "ribu sudnjeg dana"! Najjezivije stvorenje koje luta vodama, u Jadranu ima slična vrsta (Foto)

Ulov se dogodio prošle nedelje kada je skiper Kurtis Peterson, iz kompanije "Tiwi Islands Adventures", vodio čarter grupu u ribolov kod ostrva Melvil.

Facebook

Dva ribara u Australiji su ulovila "oarfish", odnosno ribu veslo ili "ribu sudnjeg dana", kako je mnogi nazivaju. Ova džinovska riba je zaista redak prizor, a opisuje se i kao najjezivija riba koja luta morima.

Ulov se dogodio prošle nedelje kada je skiper Kurtis Peterson, iz kompanije "Tiwi Islands Adventures", vodio čarter grupu u ribolov kod ostrva Melvil, a fotografija je objavljena na profilima te kompanije i na stranici "Fishing Australia TV".

"Prvi put čujem da je neko upecao takvu ribu. Uglavnom ih pronađu kad već plutaju mrtve. Ima želatinast ukus, nije baš preterano ukusna za jelo", rekao je ribar Aleks Džulijus lokalnim medijima i dodao da ova riba nije poslastica.

Kakva je ovo riba?

Ovo je vrsta ribe iz reda koštunjača za koju se dugo verovalo da je izumrla pre oko 66 miliona godina, zajedno sa dinosaurusima. Međutim, 1938. godine kod obala Južne Afrike otkriven je živi primerak, što je izazvalo veliko iznenađenje u naučnoj zajednici. Ova riba je takozvani "živi fosil", jer se njena vrsta nije bitno menjala milionima godina.

Karakteristična je po svojim rebrastim perajama, koja podsećaju na udove kopnenih životinja, što je čini posebno zanimljivom za naučnike u proučavanju evolucije. Povezuje se sa drevnom (i netačnom) japanskom legendom da "predskazuje zemljotres", zbog čega je i dobila naziv "riba sudnjeg dana".  

Prema japanskoj mitologiji, ove ribe izlaze na površinu i "nasukaju se pred zemljotres", a vest da je riba primećena u plitkim vodama zabrinula je meštane. Strahove je dodatno povećala činjenica da su ribe počele da izlaze na obalu dve godine pre katastrofalnog zemljotresa i cunamija u Fukušimi, koji se dogodio 2011. godine. Iako su naučnici opovrgli ovu ideju i dobro je poznato da se zemljotresi ne mogu predvideti, mit i dalje postoji.

Riba sudnjeg dana  Youtube/Best Documentary

Slična vrsta živi i u Jadranu

Susret sa ovom vrstom ribe je izuzetno retka pojava, a ono što je zanimljivo je da se slična vrsta može naći i u Jadranskom moru. "U Jadranu živi vrsta iz ovog roda, koju zovemo mačsrebrnjak (Trachipterus trachipterus). Znači, ovo je jedna iz porodice mačeva (Trachipteridae), ali to nije, kako je prvobitno opisano, Oarfish (Reegalecus). Ovo je zapravo vrsta sabljarke koja živi u Pacifiku (Trachipterus jacksonesis)", rekao je za portal Morski.hr Pero Ugarković.

Međutim, nije naučno dokazano da "riba sudnjeg dana", "Oarfish" ili riba pojas, kako je ko naziva, ima veze sa predviđanjem katastrofa. U članku National geographic-a iz 2017, kada je ova retka riba takođe uočena, govorio je Mark Benfild, okeanograf i ekolog sa Univerziteta Luizijana. U tekstu se navodi:

"Teško je zamisliti kakav bi se fenomen desio pre zemljotresa koji bi prouzrokovao da ove ribe napuste [mezopelagičnu zonu] da se kreću prema obali i nasukaju. Tvrdnje da seizmička aktivnost dubokog mora uzrokuje da ribe pobegnu, ne pije vodu: ribe ne žive blizu dna okeana gde se takva aktivnost odvija, a da je takva teorija istinita, riba ne bi bila jedina vrsta uočena prezemljotresa. Odsustvo čvrstog objašnjenja samo služi kao podsetnik koliko se malo zna o ovoj jedinstvenoj životinji", naveo je on.

U tekstu Njujork tajmsa iz jula prošle godine, kada se prvi put video zapravo i pojavio, kaže se da teorija o "ribi sudnjeg dana" nema uporište u činjenicama. Hirojuki Motomura, profesor ihtiologije sa univerziteta Kagošima, ističe:

"Ne postoje naučni dokazi o povezanosti, tako da mislim da ljudi ne treba da brinu. Verujem da ove ribe imaju tendenciju da se podignu na površinu kada je njihovo fizičko stanje loše, uzdižući se na vodenim strujama, zbog čega su tako često mrtve kada ih pronađu", rekao je Motomura.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Izlila se Paljevska reka u Ribariću kod Tutina i ugrozila 700 domaćinstava  Kurir