Ana Brnabić: Nebo je granica nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i Kine

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Ana Brnabić, za Kinesku medijsku grupu je izjavila da je impresivno sve ono što je Narodna Republika Kina uspela da učini u poslednjih nekoliko decenija.

kineska medijska grupa

– Retko se dešava da neko može da posmatra takvu evoluciju i takve promene na bolje u jednoj zemlji, u jednom životnom veku, a posebno u zemlji kakva je Narodna Republika Kina. Verujem da je to rezultat ozbiljnog i pametnog promišljanja, strateškog planiranja, vere u svoju zemlju i svoje ljude i hrabrih političkih odluka – rekal je Ana Brnabić.

Ona je istakla da je Kina pokazala kako se na pametan i tehnološki napredan način razvija infrastruktura i kako se taj benefit, koji je stvoren pre svega za narod Narodne Republike Kine, pritom preliva na ostatak sveta kroz inicijativu “Pojas i put”.

– Sporazum o slobodnoj trgovini između Narodne Republike Kine i Republike Srbije, koji je stupio na snagu 1. jula, jedan je od najvažnijih dokumenata za naš budući razvoj, za našu buduću razmenu, za našu buduću saradnju. Taj sporazum je za nas toliko važan, da za našu privredu, posebno za naše poljoprivredne proizvode i prehrambenu industriju, ne postoji više granica, odnosno samo nebo ostaje kao granica – naglasila je Ana Brnabić.

kineska medijska grupa 

Ona je istakla da je saradnja i robna razmena Srbije sa Narodnom Republikom Kinom tokom poslednjih deset godina doživela neverovatan  uspon i uspeh.

– Narodna Republika Kina je u poslednje tri godine najveći pojedinačni strani investitor u Republici Srbiji. Takođe, ukoliko pogledate prvih pet najvećnih izvoznika iz Republike Srbije, prve tri kompanije su iz Narodne Republike Kine. Prošle goidne je ukupan nivo naše razmene premašio vrednost od šest milijardi dolara, što je Kinu stavilo na drugu poziciju najvažnijih trgovinskih partnera Republike Srbije, odmah iza Nemačke – naglasila je Ana Brnabić.

Odgovarajući na pitanje kako Srbija može da postane deo kineske modernizacije, Ana Brnabić je rekla da u to savremene tehnologije, inovacije, investicije u obrazovanje i nauku, kao i u istraživanje i razvoj, što Republika Srbija prepoznaje kao svoje osnovne ciljeve za budućnost, kako bi postala jedan od evropskih lidera u razvoju, upotrebi i primeni veštačke inteligencije, ali takođe i jedan od evropskih lidera u oblasti biotehnologija.