Eskalacija tenzija na Bliskom istoku: Stejt department pozvao Amerikance da napuste Liban

Stejt department pozvao Amerikance da napuste Liban.

AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Vršilac dužnosti premijera Libana Nadžib Mikati rekao je danas da njegovoj zemlji preti opasnost, nakon što je u izraelskom vazdušnom napadu juče ubijen lider Hezbolaha, Hasan Nasralah.

Mikati je govorio na vanrednoj sednici kabineta koju je sazvao po povratku sa Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku. Nije pominjao Nasralaha u svom obraćanju, ali je njegova kancelarija kasnije objavila odluku o trodnevnoj nacionalnoj žalosti za Nasralahom, preneo je Rojters.

Stejt department naložio delu osoblja ambasade SAD da napuste Liban

Američki Stejt department naložio je danas delu osoblja u ambasadi u Bejrutu i njihovim članovima porodice da napuste Liban usred eskalacije tenzija na Bliskom istoku, nakon ubistva vođe Hezbolaha, Hasana Nasralaha.

"Osoblju ambasade SAD u Bejrutu zabranjena su lična putovanja bez prethodne dozvole. Dodatna putna ograničenja mogu biti uvedena za osoblje SAD uz odgovornost šefa misije, uz malo ili nimalo upozorenja zbog povećanih bezbednosnih problema ili pretnji", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Stejt department je takođe pozvao Amerikance u toj zemlji da napuste Liban, upozoravajući da bi trenutne ograničene opcije za odlazak mogle postati nedostupne ako se bezbednosna situacija pogorša.

"Ambasada SAD ozbiljno savetuje američke građane na jugu Libana, blizu granica sa Sirijom, kao i u izbegličkim naseljima, da odmah napuste ta područja", navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

GRAĐANI SRBIJE U LIBANU, ŠTA SAD? Nakon hitnog apela MSP da se napusti zemlja, Vukosavljević dao VAŽNE SAVETE  Kurir televizija

(Nova/MONDO/Ivana Vlajković)