Američki ministar odbrane "eksplodirao" zbog poteza Izraela: Potpuni haos na Bliskom istoku

Sve je manje tolerancije u Vašingtonu zbog poteza Izraela.

Imago / Alamy / Alamy / Profimedia

Američki zvaničnici su obavešteni "u poslednjem trenutku" o ubistvu lidera Hezbolaha Nasralaha pre vazdušnog udara, rekli su zvaničnici.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin "eksplodirao" je kada ga je izraelski ministar odbrane Joav Galan obavestio o Nasralahu, otkrili su oni.

"SAD snose veliki rizik za dešavanja u regionu, a nisu na vreme obaveštene da se pripreme za moguće neprijateljske reakcije na atentat, što se američkim zvaničnicima nije dopalo", rekli su.

Jedan od zvaničnika je istakao da bi američki "interesi u regionu mogli biti ozbiljno oštećeni" ako američki zvaničnici izgube kontakt sa Izraelcima i da u ovom trenutku SAD imaju dovoljno tolerancije.

Iran je u subotu pozvao na hitan sastanak Saveta bezbednosti UN nakon ubistva proiranskog lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha u izraelskom vazdušnom napadu na Liban.

Teheranska misija pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku pozvala je na sastanak tog 15-članog tela. Izrael je "počinio flagrantni čin terorističke agresije na stambene oblasti u Bejrutu, koristeći razbijače bunkera koje su isporučile SAD", napisao je iranski ambasador u UN Amir Said Iravani u pismu najmoćnijem telu UN, aludirajući na bombe korišćene u napadu. Tajming predloženog sastanka ostaje neizvestan, a diplomatski izvori sugerišu da se sastanak u nedelju čini malo verovatnim.

Strahovi da bi napadi Izraela i Hezbolaha mogli eskalirati u sveopšti rat rastu otkako je Izrael u ponedeljak pokrenuo veliku vazdušnu kampanju udarajući na ciljeve Hezbolaha širom Libana, ubivši do sada stotine ljudi.

Izgleda da je Izrael spreman da započne kopnenu invaziju na Liban, pošto je načelnik vojske Herci Halevi u subotu rekao da su njegove snage spremne za ono što sledi i da je stanovnicima Libana rečeno da se evakuišu.

Ubistvo Nasralaha, sveštenika koji je vodio Hezbolah više od 30 godina i izgradio libansku militantnu grupu u moćnu silu, jedan je od najtežih udaraca koje je Izrael zadao Hezbolahu.

Prema rečima dvojice američkih zvaničnika, moguće je da će "male operacije ili prekogranični ulazak" izraelskih vojnika u Liban početi ili su tek počeli, prenosi ABC Njuz.

Čini se da Izrael nije u potpunosti odlučio da li će pokrenuti kopnenu operaciju, ali je spreman za jednu, rekli su zvaničnici. Ako dođe do kopnene operacije, njen obim će verovatno biti ograničen, rekli su izvori. Ključno je ispunjavanje obećanja Izraelcima da će desetine hiljada raseljenih sa severa Izraela moći da se vrate kućama. Da bi se to postiglo, odrubljivanje glave Hezbolahu nije dovoljno, rekli su zvaničnici.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Jović se osvrnuo na taktiku izraela kroz istoriju, pa je pomenuo i specifičnost teritorije Libana  Kurir televizija

(Jutarnji/MONDO/Nevena Davidović)