"Besni smo, spominje se humanitarna katastrofa": Totalni haos u zemlji, najteži napadi na Liban od 2006. godine

Stotine civilnih žrtava i više hiljada raseljenih osoba. Portparolka UNHCR-a Šabija Mantu u jednom intervjuu je izjavila: "Besni smo".

Mahmoud ZAYYAT / AFP / Profimedia

Liban je jedno od najvećih operativnih područja Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR). Prva kancelarija u zemlji otvorena je još 1964. Od tada ova UN-organizacija pruža podršku lokalnom stanovništvu, izbeglicama i osobama bez državljanstva.

Od napada Hamasa na Izrael u oktobru 2023. i eskalacije sukoba, prema podacima UNHCR-a, u Libanu je do napada poslednjih dana, poginulo najmanje 1540 ljudi, među kojima je više od 100 Sirijaca. Samo tokom prvog velikog izraelskog vazdušnog napada 23. septembra ubijeno je više od 500 ljudi. U jednom intervjuu, portparolka UNHCR-a Šabija Mantu opisuje eskalaciju sukoba, nedostatak zaštite civilnog stanovništva, kao i unutrašnje raseljavanje u Libanu.

"Događaji poslednja tri dana označavaju najteže napade na Liban od 2006. Ivo Frejsen, predstavnik UNHCR-a u Libanu, govori o 'humanitarnoj katastrofi'. Bombardovanje je dovelo do stotine civilnih žrtava. Ubijena su i dva saradnika UNHCR-a. Besni smo i duboko pogođeni i zbog ubistva dva voljena člana UNHCR-a i jednog člana njihovih porodica u Libanu", navodi Šabija Mantu i dodaje:

"Civilno stanovništvo ima pravo na zaštitu čak i tokom ratnih operacija. Ovo pravo mora biti osigurano. Zajedno s generalnim sekretarom UN, Guterešom, pozivamo na hitnu deeskalaciju i zahtevamo od svih strana da zaštite civile, uključujući i radnike humanitarnih organizacija, u skladu s obavezama prema međunarodnom humanitarnom pravu", navela je.

  • Šta UNHCR radi za civilno stanovništvo, izbeglice i unutrašnje raseljene osobe u zemlji?

"Pomažemo raseljenim osobama širom zemlje i usko sarađujemo s vlastima i humanitarnim partnerima, posebno na jugu Libana. To uključuje pružanje osnovnih potrepština, podršku novoraseljenim osobama, saradnju s Ministarstvom zdravlja Libana i Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) u nabavci trauma setova i medicinske opreme, povećanje broja bolnica podržanih od strane UNHCR-a na 42, kao i distribuciju i postavljanje ključnih potrepština kao što su dušeci, ćebad, setovi za kuvanje i druge osnovne stvari na jugu zemlje. Takođe se koordinira i novčana pomoć", navodi Mantu.

  • Da li UNHCR pomaže Libanu u osnivanju novih izbegličkih kampova u zemlji ili susednom Jordanu?

"Da. Dopunjujemo i podržavamo nacionalne napore u pomoći. Kada je reč o pružanju skloništa, podržavamo libansku vladu, koja je organizovala privremena kolektivna skloništa za pogođeno stanovništvo", rekla je Šabija.

Julia Zimmermann / Sipa Press / Profimedia 
  • U Libanu žive milioni izbeglica, većinom iz Sirije. Šta se dešava ako ne samo oni, već i veliki deo lokalnog stanovništva mora da pobegne?

"I libanski građani i izbeglice, koji su velikodušno primljeni u zemlji, pate zbog napada. Hiljade Sirijaca i Libanaca beži od nasilja u Libanu i prelazi granicu sa Sirijom. Izbeglice, koje su pobegle iz svojih domova u Liban, sada se suočavaju s novim raseljavanjem. Ova dvostruka raseljenost dodatno povećava njihovu ranjivost. Takođe ima žrtava među onima koji beže - znamo za najmanje 231 ranjenog Sirijca (223 su poznata UNHCR-u - među njima 77 muškaraca, 72 žene i 82 dece). Više od 59 Sirijaca je ubijeno (46 ih je poznato UNHCR-u, među njima 26 muškaraca, 11 žena i 22 dece)", navela je ona.

  • Kako UNHCR podržava ljude koji beže iz Libana u Siriju?

"UNHCR je prisutan na četiri granična prelaza između Libana i Sirije zajedno sa Sirijskim arapskim Crvenim polumesecem (SARC), pružajući pomoć onima koji tamo dolaze. UNHCR i SARC dopremaju vodu, madrace, ćebad i osnovne namirnice na granicu. Na graničnim prelazima, koje je UNHCR prošle godine uspostavio u saradnji s WHO-om i SARC-om, novopridošli imaju prostor za odmor. Takođe im se pružaju informacije o uslugama dostupnim nakon prelaska, uključujući 100 zajedničkih centara koje finansira UNHCR širom zemlje", navela je ona.

Mahmoud ZAYYAT / AFP / Profimedia 
  • Da li UNHCR pruža podršku za raseljene osobe unutar Izraela?

"Do sada izraelska vlada nije zatražila od UNHCR-a da izvrši procenu potreba i/ili pruži pomoć za unutrašnje izbeglice. Ako bi bilo službeno zatraženo, mi smo naravno spremni da sarađujemo s izraelskom vladom kako bismo procenili potrebe i identifikovali specifična područja gde je potrebna dodatna podrška", istakla je Šabija.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

GRAĐANI SRBIJE U LIBANU, ŠTA SAD? Nakon hitnog apela MSP da se napusti zemlja, Vukosavljević dao VAŽNE SAVETE  Kurir televizija

(DW/Mondo/U. M.)