Strah od "duge ruke" Izraela, tek se čeka najopasniji događaj na Bliskom istoku: Sve je obavijeno velom tajne

Nasralah je ubijen u petak u izraelskom vazdušnom napadu na kompleks koji se nalazi ispod stambenih zgrada na periferiji libanske prestonice Bejruta.

Marwan Naamani / Zuma Press / Profimedia

Bombe teške više od 80 tona korišćene su u izraelskom vazdušnom napadu u kojem je ubijen vođa proiranske militantne grupacije Hezbolah, Hasan Nasralah u Bejrutu. Telo vođe Hezbolaha izvučeno je iz ruševina i sada se priprema sahrana.

Libanski premijer Nadžib Mikati rekao je da će dan sahrane biti proglašen državnim praznikom, a trodnevna zvanična žalost počinje danas, prenosi britanski Telegraf.

Iako šiitski musliman, bio je poštovan u celom palestinskom svetu i mnogi su ga smatrali panarapskim liderom, prenosi The Telegraph. Njegova sahrana, kao i mnogi njegovi televizijski govori, verovatno će privući značajnu pažnju širom regiona i mogla bi da bude iskorišćena kao tačka okupljanja antiizraelskih snaga. Mnogo je onih koji strahuju od velikih incidenata tokom sahrana koje će sigurno okupiti masu ljudi. Jedna jedina varnica mogla bi da zapali rastuće tenzije između pristalica Hezbolaha i onih koji se zalažu za sekularni Liban. U svakom slučaju, sahrana Hasana Nasralaha biće događaj visokog rizika od kojeg strahuju svi nezavisni posmatrači.

Nasralah je ubijen u petak u izraelskom vazdušnom napadu na kompleks koji se nalazi ispod stambenih zgrada na periferiji libanske prestonice Bejruta. Šiitska milicija Hezbolah je jedan od najvažnijih saveznika Irana u borbi protiv njihovog zajedničkog neprijatelja, Izraela.

Izraelski zvaničnik rekao je za Telegraf da su specijalne snage gađale vojnu infrastrukturu Hezbolaha, uključujući lokacije oružja i komandne i kontrolne centre.

"Sada je pitanje šta će SAD uraditi, a ja se samo nadam da se SAD neće mešati i povući nas nazad“, rekao je on i dodao: "SAD nisu uradile ništa osim da se mešaju, i sa Hamasom u Gazi i sa Hezbolahom u Libanu , a Sjedinjene Države nas diplomatski koče dok mi treba da napredujemo vojno ako želimo da imamo bilo kakvu šansu da pobedimo Hezbolah i vratimo građane severa“.

Sjedinjene Države su se u početku potrudile da negiraju umešanost u Nasralahovo ubistvo, što je razbesnelo mnoge Izraelce. Rečeno je da će njegovo ubistvo doneti "meru pravde“ njegovim žrtvama, uključujući mnoge građane SAD.

Dok Izrael i dalje ne govori o svojim kopnenim operacijama, Endru Foks, bivši oficir britanske vojske, rekao je da oni verovatno gađaju poznate položaje Hezbolaha i pokušavaju da očiste mesta za lansiranje projektila. Ali postoje i značajni rizici.

Visoki zvaničnik IDF-a rekao je za Telegraf da je operacija bila neophodna jer je Hezbolah prekršio Rezoluciju 1701 Saveta bezbednosti UN, kojom je okončan poslednji rat između Izraela i Hezbolaha 2006. godine.

Podsetimo, Benjamin Netanjahu je Hasana Nasralaha nazvao "centralnim motorom” iranske "osovine zla” i potvrdio da iza njegovog ubistva stoji Izrael.

"On i njegov narod su bili arhitekti plana za uništenje Izraela. Nema mesta u Iranu ili na Bliskom istoku koje duga ruka Izraela neće dohvatiti, a danas ste mogli da se uverite u istinitost mojih reči. rekao je izraelski premijer.

On je ovo ubistvo povezao i sa situacijom u Gazi, tvrdeći da su veće šanse da Hamas oslobodi izraelske taoce ako vidi da je Hezbolah oslabljen.

(Mondo.rs, I.L)