Iran se sprema da direktno napadne Izrael? Obećali su osvetu, na oprezu sve američke snage u regionu

Na oprezu su sve američke snage u regionu – Iran zvanično obećao osvetu nakon smrti Nasralaha.

Menahem KAHANA / AFP / Profimedia

Nekoliko dana nakon pretnje iz Irana, koji je obećao osvetu zbog ubistva vođe Hezbolaha, zvaničnik Bele kuće izjavio je da SAD imaju indikacije da se Iran sprema da pokrene raketni napad na IzraelIstovremeno, Vašington upozorava na potrebu izbegavanja potpunog rata na Bliskom istoku, uz poruku Iranu da se suzdrži od eskalacije sukoba.

Namere Irana da ne ostavi "zločinačke postupke" Izraela bez odgovora, saopštio je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova, Naser Kanani, tokom nedeljnog obraćanja novinarima, rekavši da se izraelski napad koji je ubio vođu Hezbolaha, Sajeda Hasana Nasralaha, i zamenika komandanta Revolucionarne garde u Libanu, Abasa Nilforušana, neće zanemariti.

"Zastupamo snažan stav i postupićemo tako da neprijatelj zažali", dodao je, naglašavajući da Iran ne želi rat, ali ga se ne plaši.

Portparol je takođe rekao da Iran prati razvoj događaja u saradnji sa vlastima Libana.

Ubistvo Hasana Nasralaha izazvalo je bes u Iranu, a ajatolah Hamnej je upozorio da će Izrael gorko zažaliti zbog svog postupka, pozivajući ceo muslimanski svet da stane uz Hezbolah i libanski narod. U svom prvom saopštenju nakon izraelske objave, vrhovni lider Irana, Ali Hamnej, izrazio je uverenje da Nasralahova smrt neće značajno oslabiti strukturu Hezbolaha.

"Zločinački cionisti treba da znaju da su suviše mali da nanesu štetu snažnoj strukturi Hezbolaha u Libanu. Sve snage otpora u regionu stoje uz Hezbolah", rekao je iranski lider, dodajući da će "sudbinu ovog regiona odlučiti snage otpora, predvođene Hezbolahom… Liban će naterati osvajača da zažali."

Takođe je naglasio da "cionistička teroristička banda nije izvukla pouku iz zločinačkog rata u Gazi".

"Svi muslimani moraju stati uz libanski narod i Hezbolah, ponosne na svoje sposobnosti, i pomoći da se suprotstave uzurpatorskom, nepravednom i zlom režimu", dodao je.

Politico: Pravi cilj Izraela je Iran i prekomponovanje celog Bliskog istoka

Prema Politiku, za Iran ovo nije samo predstava Benjamina Netanjahua, već podsetnik da Izrael ne ratuje samo protiv Teherana uništavajući njegove saveznike – poput Hezbolaha u Libanu i Huta u Jemenu – već pokazuje svoju nadmoć i u tehnologiji i špijunaži na teritoriji Irana.

U aprilu, nakon iranskih raketnih napada koji nisu naneli značajnu štetu, Izrael je odgovorio uništavanjem radara protivvazdušne odbrane u blizini Isfahana, što se široko tumačilo kao upozorenje da bi mogao da neutralizuje i iranska nuklearna postrojenja.

U julu je lider Hamasa, Ismail Hanija, ubijen raketom u Teheranu, a iranski komandanti su poginuli u udarima u Damasku i Bejrutu. Netanjahu je poslao jasne poruke o "dometu" Izraela, ograničavajući manevarski prostor Irana.

Ova situacija predstavlja veliki problem za Teheran, koji nastoji da se predstavi kao vojna sila koja podržava svoje „proksije“ u Iraku, Siriji, Libanu i Jemenu, dok Izrael podriva tu sliku ubistvom lidera Hezbolaha, Nasralaha. SAD šalju eskadrilu lovaca i hiljade vojnika na Bliski istok, saopštilo Pentagon

Pentagon je objavio da SAD šalju hiljade vojnika na Bliski istok kako bi osigurale bezbednost i zaštitu Izraela ako bude potrebno.

"Eskadrile borbenih aviona i njihovo osoblje će ojačati naše prisustvo u regionu", izjavio je portparol Pentagona.

Poruka SAD Iranu: Rešeni smo da sprečimo širenje sukoba

SAD su odmah reagovale na pretnje Irana koji je obećao osvetu Izraelu nakon ubistva Nasralaha, ističući da će Izrael platiti visoku cenu.

"SAD su rešene da spreče Iran i njegove saveznike da iskoriste situaciju ili prošire sukob", rekao je američki sekretar za odbranu Lojd Ostin nakon razgovora sa izraelskim kolegom.

"Juče sam dva puta razgovarao sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom o događajima u Libanu. Izrazio sam punu podršku pravu Izraela da se brani od terorističkih grupa podržanih od strane Irana. Jasno sam stavio do znanja da su SAD spremne da zaštite svoje snage i objekte u regionu i posvećene odbrani Izraela," dodao je Ostin u objavi na platformi X.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Rat u Izraelu  Privatna arhiva

 (Oružjeonline/MONDO/J.D.)