Jordan stavio vojsku u visoku pripravnost: "Pažljivo pratimo dešavanja"

Jordan je stavio vojsku u visoku pripravnost.

ATEF SAFADI/EPA

Jordanska armija je u saopštenju navela da su sve jedinice i formacije u okviru njenih oružanih snaga stavljene u stanje "visoke pripravnosti da se suprotstave svim pokušajima koji ugrožavaju bezbednost i stabilnost kraljevstva".

"Generalna komanda pažljivo prati dešavanja u regionu i preduzela je neophodne mere predostrožnosti za izgradnju i podršku trupa na prvoj liniji fronta za zaštitu domovine", navodi se u saopštenju.

Inače, britanski premijer Keir Starmer potvrdio je da je večeras razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i jordanskim kraljem Abdulahom, prenosi Skaj njuz.

Odnosi između Jordana i Izraela su zahlađeni

Jordanska uprava za javnu bezbednost tvrdi da je protivvazdušna odbrana presrela rakete i dronove tokom današnjeg napada Irana na Izrael. Kraljevsko jordansko vazduhoplovstvo i sistemi protivvazdušne odbrane odgovorili su na brojne rakete i bespilotne letelice koje su ušle u jordanski vazdušni prostor", rekli su oni.

Jordan je 1994. godine postao druga arapska zemlja koja je uspostavila diplomatske veze sa Izraelom. Dve zemlje imaju jaku bezbednosnu i obaveštajnu saradnju. Međutim, odnosi između Amana i Jerusalima, često zategnuti poslednjih godina, postali su znatno zategnutiji od početka rata Izraela sa Hamasom.

Stoga je bilo iznenađujuće kada su Jordanci podigli vojne avione i oborili iranske rakete tokom iranskog napada na Izrael u aprilu ove godine.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Iran lansira rakete na Izrael: Politički manevar ili uvod u širu vojnu operaciju? Stručnjaci analiziraju  Kurir televizija

 (Index.hr/MONDO/J.D.)