Da li to Rusija gubi važnog saveznika? Sa Putinom su napravili dogovor, ali se desio veliki obrt

Indija više neće da kupuje tečni prirodni gas od Rusije.

Sergey Bobylev / Sputnik / Profimedia

Indija neće kupovati tečni prirodni gas (LNG) iz ruskog projekta Arctic LNG 2 pošto su zapadne zemlje uvele sankcije protiv tog projekta, izjavio je danas indijski ministar nafte Pankaj Jain.

"Nećemo kupovati tečni prirodni gas iz projekta Arctic LNG 2. Ne kupujemo nijednu robu koja je podložna sankcijama. Nećemo dirati ništa za šta su zemlje uvele tako opsežne sankcije", rekao je Jain, prenosi Rojters.

Zapadne zemlje uvele su sankcije projektu Arktik LNG 2 zbog ruskog napada na Ukrajinu. Sjedinjene Države su sankcionisale stotine pojedinaca i entiteta koji podržavaju vojne napore Rusije. Među njima su i kompanije koje podržavaju razvoj Arctic LNG 2.

Postrojenje Arctic LNG 2 muči se da pronađe kupce, što odlaže planove Moskve za povećanje izvoza LNG-a, prenosi Bloomberg. Fabrika je od avgusta poslala pet pošiljki sa flotom u senci, ali gorivo još nije isporučeno nijednoj zemlji, piše Forbs.

Iako Nju Delhi neće kupiti LNG, neke kompanije sa sedištem u Indiji pomažu floti u senci koja izvozi gorivo. Ministar Džain je rekao da nije upoznat sa umešanošću indijskih kompanija u transport sankcionisanog ruskog tereta. "Imamo otvoren dijalog sa SAD", izjavio je on.

Uvoz sirove nafte se nastavlja

Indijski ministar je rekao i da njegovoj zemlji ruski tečni gas nije potreban jer ima dugoročne ugovore sa Katarom i SAD, a povećava i sopstvenu proizvodnju. Indija će nastaviti da uvozi sirovu naftu iz Rusije, koja nije sankcionisana, rekao je Puri, prema izveštaju Blumberga. "Mislim da je u interesu svetske zajednice, posebno SAD, da ruska nafta nastavi da teče, ali cenu treba ograničiti", dodao je on.

Berlinski analitičar Tom O'Donel rekao je za Newsweek da će Moskvi biti teško da poveća izvoz LNG. "Morali su značajno da smanje izvoz jer ne mogu da dobiju građevinsku opremu i transportne brodove", rekao je on. Tečni prirodni gas iz projekta Arktik LNG 2 bio je veoma važan za ruskog predsednika Vladimira Putina kako bi mogao da snabdeva Indiju i Kinu", prenosi saopštenje analitičara portala Danas.

Odluka Indije je veliki udarac.

Indija je od početka rata u Ukrajini postala ključni trgovinski saveznik Rusije, prenosi Danas. Indija kupuje najviše ruske sirove nafte i plaća je po sniženim cenama. Međutim, ovaj trgovinski odnos postaje sve složeniji.

"Ruski izvoz nafte suočava se sa dugoročnim izazovima. Ruske rafinerije su i dalje meta ukrajinske vojske, a izvoz nafte podleže sankcijama Zapada", objasnio je Markus Fišburn iz bezbednosne kompanije S-RM, navodi se u izveštaju Danasa. "Ovo se dešava u kontekstu oslabljenog svetskog tržišta i, pre svega, usporavanja kineske ekonomije, što je ključno za Rusiju", dodao je Fišburn.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"Sada je prelomni period, zato je pojačan intezitet ofanziva" Analiza rusko-ukrajinskog fronta: Putin ima OVAJ cilj pre jeseni!  Kurir televizija