"Evropska unija bi mogla da umre": Makron šokirao priznanjem, a onda je uputio još strašnije upozorenje

Njegovo upozorenje dolazi nakon što je u izveštaju bivšeg italijanskog premijera i bivšeg šefa Evropske centralne banke Marija Dragija objavljeno još jedno upozorenje.

Kurir/Nemanja Nikolić

Francuski predsednik Emanuel Makron priznao je na Berlinskom globalnom dijalogu da bi "Evropska unija mogla da umre", a zatim je izdao još strašnije upozorenje o ekonomskoj situaciji zemalja članica. Makron tvrdi da EU preterano reguliše i premalo ulaže, a da su Kina i SAD nadmašile svih 27 zemalja članica po ekonomskim rezultatima i investicijama. Kako prenosi britanski Telegraf, Makron je naglasio "da smo na ivici veoma važnog trenutka".

"Naš prethodni model je gotov. Mi preterano regulišemo, a premalo ulažemo. U naredne dve do tri godine, ako budemo sledili našu klasičnu agendu, nestaćemo sa tržišta", rekao je Makron. Pozvao je zemlje članice da nastave da teže ka "paketu bankarske unije koji ima za cilj da obezbedi stabilnost, sigurnost i pouzdanost bankarskog sektora u evrozoni i širom EU".

Njegovo upozorenje dolazi nakon što je u izveštaju bivšeg italijanskog premijera i bivšeg šefa Evropske centralne banke Marija Dragija objavljeno još jedno upozorenje. Dragi je rekao da EU ne može sama da se takmiči sa Kinom i Sjedinjenim Državama i da joj je potrebno mnogo integrisanije jedinstveno tržište da bi se stvorila panevropska preduzeća na globalnom nivou.

Dragijev izveštaj takođe predlaže širu "industrijsku strategiju za Evropu" koja uključuje 800 milijardi evra kako bi se sprečilo da EU dodatno zaostane za SAD i Kinom. Pored ekonomskih pitanja, Makron takođe poziva EU da odbrambeno izađe iz senke SAD.

Podsetimo, francuski lider je u aprilu pozvao na veću integraciju širom Evrope po pitanjima odbrane. On je tada upozorio da EU ne treba da postane vazal SAD kada je reč o bezbednosti. Slično tome, Dragijev izveštaj navodi da vlade EU moraju da troše više na zajedničke odbrambene projekte.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"MAKRON NASTOJI DA ODBLOKIRA PUT SRBIJE U EU" Stanković otkrio: Evo zbog čega predsednik Francuske pokušava da nas približi Evropi  Kurir televizija