Dodeljena Nobelova nagrada za medicinu: Otkriće je od fundamentalnog značaja

Objavljeno je ko su dobitnici Nobelove nagrade za medicinu.

Shutterstock/Bertil Jonsson

Američki naučnici Viktor Ambros i Gari Ruvkun dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu za otkriće mikro RNK, odnosno fundamentalnog principa kojim se reguliše aktivnost gena, saopštila je danas Nobelova skupština Instituta Karolinska u Stokholmu.

Nobelova skupština je istakla da se njihovo otkriće "pokazuje kao suštinski važno za otkrivanje načina na koji se organizmi razvijaju i funkcionišu", preneo je AP. Ambroz je za svoje istraživanje već dobio nagradu na Univerzitetu Harvard, a trenutno je profesor prirodnih nauka na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Masačusetsu.

Ruvkun je svoja istraživanja obavio u Opštoj bolnici u Masačusetsu i na Harvardskoj medicinskoj školi, gde radi kao profesor genetike, navodi Nobelova skupština. Dobitnicima će biti uručena novčana nagrada od 11 miliona švedskih kruna, odnosno oko milion dolara, preneo je Rojters.

Pobednike u oblasti medicine bira Nobelova skupština medicinskog univerziteta Institut Karolinska u Švedskoj. Kao i svake godine, imena dobitnika nagrade za medicinu ili fiziologiju se prva objavljuju, a narednih dana biće poznata i imena dobitnika za fiziku, hemiju, književnost, za mir i za ekonomiju.

Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu dodeljuje se svake godine naučnicima koji rade na raznim poljima medicine ili fiziologije. U pitanju je jedna je od pet Nobelovih nagrada koje su osnovane 1895. godine po testamentu Alfreda Nobela, a dodeljuje je Institut Karolinska za izuzetne doprinose u medicini ili fiziologiji.

Nagrade će biti uručene na ceremonijama u Stokholmu i Oslu 10. decembra, na godišnjicu smrti švedskog naučnika Alfreda Nobela, koji je tu nagradu ustanovio.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

VELIKI NOBELOVAC MEĐU SVOJIM SRBIMA: Peter Handke dočekan u Andrićgradu uz LEB i SO   Kurir televizija

(Euronews/MONDO/Ivana Vlajković)