Samo još oni prodaju "zlatne pasoše": Srbi rado idu tamo da rade, ovo su uslovi za dobijanje državljanstva

Program prodaje "zlatnih pasoša" ova evropska država sprovodi već 10 godina.

justit/Shutterstock/Youtube/Elektro-hobby

Malta je poslednja država koja je ostala dosledna u programu prodaje "zlatnih pasoša", dok su Kipar i Bugarska ukinuli svoje - Kipar 2020. godine, a Bugarska 2022.

"Zlatni pasoši", odnosno državljanstvo koje države članice EU prodaju strancima (najčešće Rusima i Belorusima), nisu u suprotnosti sa zakonima EU, smatra nezavisni advokat Evropskog suda. Evropska komisija od 2022. godine intenzivno upozorava na rizike koje donose investicioni programi, prema kojima stranci koji ulože novac u određenu državu dobijaju njeno državljanstvo, a time i pravo na slobodno kretanje unutar EU tržišta.

Evropska komisija je nedavno pokrenula postupak protiv Malte, koja je još 2014. pokrenula svoj program "zlatnih pasoša". Mišljenje nezavisnog advokata Evropskog suda moglo bi biti ključno u konačnoj presudi, koja će biti doneta u narednim mesecima. Prema mišljenju advokata Entonija Kolinsa, evropski pravnici nisu uspeli da dokažu da zakon EU zahteva stvarnu povezanost između države članice i osobe koja traži pasoš. On smatra da je na svakim zemljama EU da odluče ko ima pravo da bude njihov građanin, a samim tim i građanin EU.

Malta sprovodi svoj program već 10 godina, s privremenim pauzama kada bi dostigla unapred postavljene limite broja prijava. Kandidati koji žele malteško državljanstvo moraju da investiraju najmanje 600.000 evra nakon 36 meseci boravka u zemlji, ili 750.000 evra nakon samo 12 meseci.

Takođe, potrebno je da kupe nekretninu u vrednosti od najmanje 700.000 evra, koju moraju držati u svom vlasništvu najmanje pet godina, ili da iznajme nekretninu za 16.000 evra godišnje. Takođe, postoji mogućnost donacije od 10.000 evra organizacijama koje odobri malteška vlada.

Evropska komisija već dve godine upozorava na rizike koji dolaze s ovim programima, uključujući korupciju, pranje novca i izbegavanje poreza, i predlaže da države odmah obustave programe i preispitaju sve već dodeljene "zlatne pasoše" pojedincima koji podržavaju Putina i njegov rat u Ukrajini.

Osim Malte, i druge EU zemlje nude "zlatne vize", koje omogućavaju boravište, ali ne i direktno državljanstvo. Ipak, ovo takođe izaziva kritike. Portugal je smanjio svoj program "zlatnih viza", dok su Holandija, Španija i Irska ukinule svoje programe. Mađarska je, s druge strane, ponovo pokrenula svoj program "zlatnih viza", koji daje pravo na boravak i rad, ali uz visoka ulaganja.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Nemačka bez vize  TikTok

(Večernji/MONDO/Nevena Davidović)