"Bože, čuvaj cara": Ceo svet bruji o poruci koju je Putin dobio za rođendan, evo ko mu je uputio

Ruski lider danas slavi 72. rođendan.

AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Vladimir Putin danas slavi 72. rođendan, a neke njegove pristalice nazvali su ga carem, dodajući da je taj bivši KGB-ov špijun podigao Rusiju sa kolena i da će pobediti Zapad u ratu u Ukrajini.

Putin, koji je preuzeo čelnu dužnost u Kremlju 1999. godine, samo 8 godina nakon raspada Sovjetskog Saveza, najduže je na čelu Rusije još od Josifa Staljina koji je umro 1953. godine.

Putin, kog su zapadni lideri proglasili ubicom i ratnim zločincem, zabeležio je porast popularnosti u Rusiji otkako je u februaru 2022. godine naredio invaziju hiljada vojnika u Ukrajinu, pokazuju istraživanja javnog mnjenja u Rusiji.

"Bože, čuvaj cara!", napisao je ultranacionalista i ruski ideolog Aleksandar Dugin, koji je dugo zagovarao ujedinjenje rusofonog govornog područja i drugih teritorija u veliko novo rusko carstvo koje bi, po njegovoj zamisli, trebalo da uključuje i Ukrajinu, prenosi Rojters.

"Putin vlada zemljom samouvereno i staloženo. I uvek će tako biti", dodao je Dugin u rođendanskoj čestitki koju je objavio na Telegramu nekoliko minuta nakon ponoći. Za razliku od većine ruskih vođa kroz istoriju, Putin nema izglednog naslednika, a mnogi ruski izvori smatraju da nema ni ozbiljnih suparnika.

Prema izveštaju koji je objavio moskovski "Minchenko Consulting", Rusi sve češće Putina doživljavaju kao osobu koja je uspela da transformiše globalni poredak u njihovu korist.

"Na unutrašnjoj političkoj sceni Vladimir Putin svake godine dobija potpuno nova obleležja arhetipske slike Stvoritelja, koji kreira novi svetski poredak u kojem će Rusija imati potpuno novu ulogu", kažu iz "Minchenko Consulting".

Zapadni lideri ističu kako se Putinu ne sme dozvoliti da pobedi u ratu, jer bi, ako se to dogodi, neprijatelji Zapada mogli da budu ohrabreni, a Putin bi mogao da pokuša da napadne članicu NATO-a, što je on više puta odbacio.

Njegovi protivnici ili su napustili Rusiju, ili su umrli, ili ćute. Ruska opozicija je uglavnom u inostranstvu, podeljena je i nije uspela da pronađe novog lidera još od smrti Alekseja Navaljnog u arktičkom zatvoru u februaru. Navaljni je Putinovu Rusiju opisao kao krhku zločinačku državu kojom upravljaju lopovi, ulizice i špijuni kojima je stalo samo do novca. Dugo je predviđao da bi Rusija mogla da se suoči s velikim političkim previranjima, uključujući i revoluciju.

"S Putinom ćemo pobediti. Jak predsednik znači jaku Rusiju", rekao je Viaceslav Volodin, predsednik ruskog parlamenta.

Briselski "Politico" piše da Putinu sve manje čestitki stranih lidera stiže nego ranije. Među prvima, i jedinima koji su čestitali rođendan ruskom lideru, našli su se beloruski lider Aleksandar Lukašenko, zatim i čečenski čider Ramzan Kadirov. Politiko navodi da je čestitku uputio i premijer Jermenije, Pašinjan.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"Sada je prelomni period, zato je pojačan intezitet ofanziva" Analiza rusko-ukrajinskog fronta: Putin ima OVAJ cilj pre jeseni!  Kurir televizija

(MONDO/Nevena Davidović)