Lavrov saopštio uslove za prekid rata: Evo šta Rusija zahteva od Ukrajine i Zapada

Sergej Lavrov ponovio je pod kojim uslovima Rusija pristaje na prekid vatre.

YURI KOCHETKOV/EPA

SAD će se suočiti sa "opasnim posledicama" ako nastave da povećavaju vojnu pomoć Ukrajini umesto da podrže predloženo rusko rešenje, po kome bi Moskva preuzela delove teritorije, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u ekskluzivnom intervjuu za Newsweek.

Više od dve i po godine nakon što je Vladimir Putin naredio "specijalnu vojnu operaciju" protiv Ukrajine, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Kremlj nudi održiv plan za zaustavljanje krvoprolića i obnovu evropske bezbednosne arhitekture. On je optužio NATO predvođen SAD da je prvi posejao seme rata pre deceniju i da je nastavio da potpiruje vatru.

"Rusija je otvorena za političko-diplomatsko rešenje koje bi trebalo da otkloni osnovne uzroke krize", rekao je on.

"Treba da težimo da okončamo sukob, a ne da postignemo prekid vatre", rekao je Lavrov.

"Vi se igrate vatrom"

Ruski plan predviđa da Ukrajina ustupi uglavnom, ali ne u potpunosti, pokrajine Donjeck, Herson, Lugansk i Zaporožje, koje je Moskva formalno anektirala nakon međunarodno osporenog referenduma u ​​septembru 2022, kao i Krim, koji je Rusija zauzela i anektirala sličnim glasanjem 2014.

Kijev bi takođe morao da odustane od članstva u NATO savezu, smatraju ruski lideri. Lavrov kaže da bi osnova za prekid vatre mogli da budu pregovori u Istanbulu 2022. koji su uključivali odustajanje od članstva u NATO-u i priznavanje nezavisnosti ruskih delova autonomnih oblasti Donjeck i Lugansk, ali sada kaže da bi novi pregovori trebalo da uključe i "stanje na terenu".

Ukrajina i zapadni saveznici umesto toga zahtevaju bezuslovno povlačenje Rusije, dok Moskva kaže da eskalacija sukoba približava NATO direktnoj konfrontaciji sa Rusijom, koja ima najveće svetske zalihe nuklearnog oružja i jedna je od dve nuklearne supersile, zajedno sa SAD.

"Trenutno, koliko vidimo, povratak mira nije deo plana našeg protivnika. Zelenski nije opozvao svoj dekret o zabrani pregovora sa Moskvom", rekao je Lavrov.

"Vašington i njegovi saveznici iz NATO-a pružaju političku, vojnu i finansijsku podršku Kijevu da nastavi rat. Oni raspravljaju o ovlašćenju ukrajinske vojske da koristi zapadne rakete dugog dometa za udar duboko u rusku teritoriju. Igranje vatrom na ovaj način može dovesti do opasnih posledica", upozorava Lavrov.

Lavrov o izborima u SAD

Mere koje Moskva traži, rekao je Lavrov, usklađene su sa putanjom sveta koji se brzo menja u kome je Rusija uspostavila duboko partnerstvo sa Kinom i ojačala veze sa zemljama u razvoju koje traže veći uticaj na globalnoj sceni. Iako Moskva snosi troškove, on je rekao da Kijev i njegove pristalice mogu najviše izgubiti u dugotrajnom ratu.

Odlučujući trenutak za tok rata mogao bi da bude i rezultat predsedničkih izbora u SAD 5. novembra između potpredsednice Demokratske stranke Kamale Haris i bivšeg predsednika Donalda Trampa. Podrška Ukrajini bila je predmet političkih sukoba u zapadnim prestonicama, a ne samo u Vašingtonu, koji je pružio najdirektniju pomoć.

"Uopšteno govoreći, ishod ovih izbora za nas nije važan, jer su dve stranke postigle konsenzus o suprotstavljanju našoj zemlji", rekao je Lavrov.

"U celini gledano, bilo bi prirodno da se stanovnici Bele kuće, ma ko oni bili, bave svojim domaćim poslovima, umesto da traže avanture na desetine hiljada kilometara daleko od američkih obala. Uveren sam da će glasači u SAD misle isto", rekao je Lavrov.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"IZJAVA LAVROVA DA JE HITLER BIO JEVREJIN DOVELA DO ŠIRENJA TERORIZMA?" Trifunović o napadu na izraelski restoran u Atini   Kurir televiizija

(MONDO/Nevena Davidović)