Masovni egzodus u SAD: Mesta na Floridi kao gradovi duhova, ponestaje benzina, razarajući uragan se približava

Florida je u stanju opšteg haosa usled dolazećeg uragana Milton.

Profimedia/ Marty Bicek / Zuma Press / HUGO BORGES / AFP

Američke vlasti su u utorak pojačale pozive građanima Floride na evakuaciju pred dolazak Miltona, "izuzetno opasnog" uragana koji bi trebalo da pogodi američko tlo između srede i četvrtka, a koji bi mogao da bude i "najgora oluja" koja je pogodila to poluostrvo u poslednjih sto godina, upozorio je predsednik Džo Bajden.

"Cela Florida je pod nekim oblikom nadzora ili u stanju pripravnosti", rekao je u utorak guverner Ron DeSantis. Milton bi mogla biti "najgora oluja na Floridi u poslednjih sto godina", rekao je Džo Bajden.

"Morate odmah da se evakuišete, to je pitanje života i smrti", poručio je američki predsednik stanovnicima treće najmnogoljudnije savezne države u SAD-u.

U međuvremenu, kako izveštava "New York Times", Florida je u stanju opšteg haosa. Desetine hiljada ljudi zakrčile su puteve pokušavajući da se evakuišu i zaglavile u saobraćajnim gužvama.

@ABC/@tecas2000/X 

Zastrašujuća oluja, čija je snaga na trenutak opala, u utorak poslepodne vratila se u kategoriju 5, sa vetrovima brzinom od 265 kilometara na sat.

"Ovo će biti oluja koja će promeniti živote", prenosi "BBC" reči Džeralda Lemusa, stanovnika Floride koji je čitav život proveo na američkom poluostrvu i, prema njegovim rečima, nikada se nije morao da se evakuiše ni zbog jednog uragana.

Guverner Ron DeSantis je u utorak rekao da je Florida pripremila desetine skloništa van zona evakuacije kako bi pomogla stanovnicima. Dugi redovi na benzinskim stanicama formirali su se širom južne Floride, jer je nekim stanicama počelo da ponestaje goriva.

U toku je, kako piše "New York Times", jedna od najvećih, ako ne i najveća evakuacija u istoriji države.

"Toliko je prometa, a benzina jedva ima. Ljudima ponestaje goriva na autoputu", prenosi "BBC" reči Čajne Perkins koja živi u Tampi.

"Nikada nisam video da je ovde tako tiho. Svi su otišli", poručio je još jedan stanovnik.

U međuvremenu, Bela kuća je otkazala planirani odlazak Bajdena u Nemačku i Angolu kako bi nadgledao tekuće pripreme za dolazak uragana Milton.

Gradonačelnik Trežur ajlanda na Floridi kaže da ovaj grad izgleda kao "grad duhova", prenosi CNN.

On je dodao da je veliki problem na ostrvu zadaju posledice oluje Helena koje još uvek nisu sanirane, a sada se susreću sa najvećom pretnjom dosad.

"Jednostavno je previše toga da bi se sve očistilo pre nego što oluja stigne". Postaće izuzetno opasno ako budemo imali vetrove brzine od 160 kilometara na sat", rekao je on.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"OSTALA SAM BEZ PORODIČNE KUĆE, KAO DA SU NAS BOMBARDOVALI" Dramatično uključenje Srpkinje iz URAGANOM RAZORENOG AKAPULKA  Kurir TV

(MONDO/Nevena Davidović)