Sve je bliže Evropi, uragan Kirk stiže na Stari kontinent! Meteorolog upozorava - "Razvija se u moćnu oluju"

Kirk je u početku bio snažan uragan, koji se tokom vikenda kretao između Bermuda u Karibima i Azora u centralnom Atlantiku. Čak je nakratko dostigao kategoriju 4 na Safir-Simpsonovoj skali.

AP/NOAA/EPA/Cristobal Herreraulashkevich/AP/Martha Asenciorhine

Delovi Floride se pripremaju za uragan Milton - oluju 5. kategorije, koja će verovatno doneti opasne vetrove brzine do 290 km/h i ostaviti pustoš za sobom. Istovremeno, ka Evropi se kreće još jedna oluja - uragan Kirk, piše Euronews.

Iako se Kirk više ne klasifikuje kao uragan, već kao tropska oluja, i dalje je verovatno da će izazvati štetu i poremećaje u delovima Evrope kada stigne ove nedelje. Kirk je u početku bio snažan uragan, koji se tokom vikenda kretao između Bermuda u Karibima i Azora u centralnom Atlantiku. Čak je nakratko dostigao kategoriju 4 na Safir-Simpsonovoj skali.

"Ovo više nije tropska oluja sa tipičnom okruglom, simetričnom strukturom oblaka i mirnim okom u središtu. Sada će ostati veoma jaka dok se razvija u moćnu atlantsku oluju kakve često vidimo iznad severnog Atlantika i zapadne Evrope tokom jeseni i zime. Kirk će biti prvi takav sistem ove sezone, koji obično traje od oktobra do marta u Evropi", objašnjava meteorolog Lars Lovinski.

Kakav će uticaj Kirk imati na Evropu?

Približavajući se evropskom kopnu, Kirk će verovatno početi da utiče na severnu Portugaliju i severozapadnu Španiju od danas. Mogući su veoma jaki vetrovi i obilna kiša pre dolaska glavnog sistema.

"Glavni pojas jakih vetrova proći će rano u sredu, sa udarima vetra između 100 i 130 km/h, a možda čak i do 145 km/h u višim predelima. Obilne kiše i grmljavinsko nevreme takođe će predstavljati problem, sa količinama kiše između 100 i 150 mm u periodu od 24 do 36 sati u nekim delovima severozapadne Španije", kaže Lars.

Iako još nije sasvim jasno koliku će štetu naneti zapadnoj obali Evrope, oluja će potom nastaviti da se kreće na istok i severoistok i večeras stiže u Francusku. Lars takođe upozorava da će jaka kiša predstavljati pretnju, uglavnom u centralnim i severnim delovima Francuske. Moguće je da bi kiše mogle da zahvate i Belgiju i zapadnu Nemačku.

"Veoma jaki vetrovi će verovatno pogoditi veliki koridor od obale Biskajskog zaliva do istočne Francuske, severozapadne Švajcarske, a zatim i jugozapadne Nemačke kasnije u četvrtak. Najjači udari vetra mogli bi da dostignu 140-150 km/h duž priobalnih delova zapadne i jugozapadne Francuske, dok će na ostalim mestima biti između 100 i 130 km/h", objašnjava Lars. ", dodaje on.

"Posledice veće nego u sličnim olujama"

"Kirk će verovatno izazvati značajne posledice zbog jakih vetrova i obilnih kiša u pomenutim regionima. Očekuju se oštećenja drveća i krovova, nestanak struje, blokirani putevi i železničke pruge. Budući da su stabla još uvek puna lišća, posledice ove oluje u Francuskoj, Švajcarskoj i Nemačkoj biće veće nego kod sličnih zimskih oluja", objašnjava Lars.

Obilne kiše mogle bi da izazovu i iznenadne poplave i poplave reka i, u najgorem slučaju, klizišta u planinskim predelima. Iako bi veliki talasi i umereni plimni talasi mogli da se jave duž obale centralnog Biskajskog zaliva, Lars kaže da je rizik od poplava relativno nizak jer će se vrh plimnog talasa verovatno poklopiti sa osekom.

"Međutim, u sredu uveče moguće su lokalizovane poplave usled velikih talasa i visokog vodostaja u nižim predelima", kaže on.

Meteorolozi takođe kažu da bi Kirk mogao doneti nekoliko sati jake kiše i jakih vetrova u delove Velike Britanije - ali još nije jasno koliko će oni biti jaki.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"OLUJNI FRONT MOŽE IMATI RAZORNU MOĆ KAO TORNADO, A MOŽE SE JAVITI U SRBIJI!" Eksperti: To su orkanske brzine preko 100 km na čas  Kurir televizija