"Ljudi beže, sve je blokirano, ne možemo da napustimo grad": Javila se Srpkinja sa Floride usred haosa

Srpkinja je opisala agoniju kroz koju njena porodica prolazi zbog uragana Milton.

@ABC/@tecas2000/X

Strašne vesti stižu iz Amerike o uraganu pete kategorije Milton koji će, prema predviđanjima stručnjaka, večeras će pogoditi region Tampa Bej na Floridi. Stanovništvo je uveliko započelo evakuaciju među kojima je i jedna naša državljanka koja je svoje iskustvo podelila za naš portal.

Srpkinja na Floridi živi sa mužem, u iznajmljenom stanu, a kako sama kaže, pripadaju zoni C - što znači da nisu direktno na udaru uragana ali da ide ka toj oblasti.

"Već smo počeli da se pripremamo, dižemo nameštaj i sve što možemo, u slučaju da voda krene da prodire u kuću", objašnjava Srpkinja.

Kako sama kaže, sudeći po najavama, uragan Milton će udariti direktno u mesto gde oni žive - u Tampu.

"Ne znamo još tačno mesto udara i gde će da ide, ali su nam tako najavili", rekla je Srpkinja koja već skoro 10 godina živi na Floridi.

"Ne znam šta da kažem", dodala je na pitanje kakav joj je osećaj po pitanju nadolazećeg uragana Miltona.

Kaže da je teško i napustiti Tampu jer su se svi putevi blokirani, odnosno, velike su gužve.

"Za nešto za šta ti je trebalo 15 minuta vožnje, sad ti treba 2,5 sata. Gužve su nenormalne, svi su krenuli iz Tampe", objašnjava.

"Udar najavljuju za sredu na četvrtak u 2 ujutru, što je po srpskom vremenu oko 8 sati ujutru", dodaje ona.

Uragan Milton  Youtube/ ABC News

Uragan Milton je ojačao u uragan kategorije pet po Safir-Simpsonovoj skali sa vetrovima jačine 265 kilometara na čas, zbog čega je gotovo cela zapadna obala Floride pod upozorenjem.

Najjači zabeležen atlantski uragan bio je Alen iz 1980-ih, koji je dostigao brzinu vetra od 306 kilometara na čas.

Guverner Floride Ron Desantis saopštio je juče da se ta savezna država priprema za najveću evakuaciju stanovništva od 2017, kao i da bi oluja mogla da izazove prekid snabdevanja električnom energijom većeg broja stanovnika nego što je to izazvao uragan Helena pre desetak dana u više američkih država.

Predsednik SAD Džo Bajden odobrio je proglašenje vanrednog stanja za Floridu, a 7.000 vladinih zvaničnika mobilisano je kako bi pomogli u jednoj od najvećih mobilizacija federalnog osoblja u istoriji.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"OSTALA SAM BEZ PORODIČNE KUĆE, KAO DA SU NAS BOMBARDOVALI" Dramatično uključenje Srpkinje iz URAGANOM RAZORENOG AKAPULKA  Kurir TV

(Telegraf/MONDO/Nevena Davidović)