Geopolitički sukob koji bi mogao da osiromaši svet! Male šanse, ali ako se dogodi, posledice bi bile razarajuće

Mogućnost ovakvog geopolitičkog sukoba predstavlja sistemski rizik.

Profimedia Na ovoj fotografiji snimljenoj 11. novembra 2014, proruski naoružani stražari kao holandski istražitelji (nevidjeni) stižu u blizini delova leta MH17 Malaisia Airlinesa na mesto pada u blizini sela Grabove u istočnoj Ukrajini, nadajući se da će izvući ruševine iz aviona Malaisia Airlinesa

Hipotetički geopolitički sukob mogao bi koštati svetsku ekonomiju 14,5 biliona dolara u periodu od pet godina, izračunao je "Lloyd's of London", ističući pretnju poremećaja lanca snabdevanja u tom scenariju. Posledice po privredu bi proizašle iz ogromnih šteta na infrastrukturi u regionu sukoba i moguće pretnje plovnim putevima, objasnilo je tržište osiguranja u saopštenju objavljenom u sredu.

"Više od 80 odsto svetskog uvoza i izvoza, oko 11 milijardi tona robe, putuje morskim putem, tako da je zatvaranje glavnih trgovinskih puteva zbog geopolitičkog sukoba jedna od najvećih pretnji resursima potrebnim za otpornu ekonomiju", navode oni. Mogućnost ovakvog geopolitičkog sukoba predstavlja sistemski rizik, što znači da su male šanse da se svet nađe u takvoj situaciji, ali ako se to dogodi posledice bi bile teške, ističe Lojd.

Tržište osiguranja i reosiguranja, sa sedištem u Londonu, je takođe objavilo da je istražilo i druge potencijalne sistemske rizike u partnerstvu sa Kembridž centrom za studije rizika, uključujući sajber napade i ekstremne vremenske prilike. Ratovi u Ukrajini i palestinskom pojasu Gaze već su poremetili saobraćaj na rutama kroz Crno i Crveno more, podseća Rojters.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"NOVI PREDSEDNIK IRANA NIJE SPREMAN ZA SUKOB, ULOG JE PREVELIK" Analitičari bez dileme: Ovo je cela ideja podignute prašine!  Kurir televizija