Dejan Ristić: Kina je bila, jeste i biće garant stabilnosti i prosperiteta sveta

Ministar se osvrnuo i na posetu kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji, u maju ove godine.

kineska medijska grupa

(KMG)-- Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Dejan Ristić rekao je u intervjuu za Kinesku medijsku grupu, povodom 75. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine, da je Kina postigla impresivne rezultate koji su nemerljivi sa rezultatima drugih razvijenih demokratija u svetu i drugih velikih ekonomskih igrača u globalnom okviru.

''To ne treba da čudi. Kina jeste drevna civilizacija, država višemilenijumskog trajanja. To je jedna istorijska pojava koja posle toliko milenijuma trajanja doživljava još jedan svoj vrhunac, na zadovoljstvo svih nas prijatelja Narodne Republike Kine i kineskog naroda. I u ovo naše doba ne samo što doživljava i politički i privredni, kulturni i svaki drugi društveni vrhunac, već suštinski doprinosi miru, stabilnosti i prosperitetu čitave naše zajednice, globalne zajednice. To je izuzetno važno i čini mi se da mi neće biti zamereno što ću kazati u ime svoje zemlje, da naša zemlja visoko ceni i konstruktivnu i veoma produktivnu ulogu Narodne Republike Kine i njenog rukovodstva, posebno predsednika Narodne Republike Kine, gospodina Si Đinpinga. Ono što i predsednik Narodne Republike Kine, rukovodstvo Narodne Republike Kine i čitav kineski narod demonstriraju, po ko zna koji put u svojoj višemilenijumskoj istoriji, to je mudrost i odgovornost. To je ono što je mislim važno i što mi ovde, kao građani Srbije tako i kao država, i te kako prepoznajemo i cenimo. Zato je Kina bila, jeste i biće jedan od garanta stabilnosti, prosperiteta čitavog sveta, sa stabilnom i prosperitetnom Kinom mi možemo sa optimizmom da gledamo u budućnost čitavog sveta'', naglasio je Ristić.

Ministar se osvrnuo i na posetu kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji, u maju ove godine.

''Imao sam tu čast koja se retko pruža jednom običnom građaninu da budem član državne delegacije Republike Srbije tokom zvanične posete predsednika Narodne Republike Kine i članova kineske delegacije Republici Srbiji početkom maja ove godine. Bio sam u prilici da čujem ono što je predsednik Si Đinping saopštio kao ciljeve Kine u narednom periodu i sa druge strane ono što je govorio kada se osvrnuo na srpsko kineske odnose koje je ocenio izrazito prijateljskim, dobrim, produktivnim, sadržajnim, višedecenijskim, govoreći u kontekstu savremene Kine i savremene Srbije. Moram da podelim to sa vama, bio sam više nego impresioniran'', istakao je Ministar.

Ristić je kazao da je čelično prijateljstvo između Kine i Srbije iskovano na novom nivou odanosti istinskim civilizacijskim principima, principima poštovanja i očuvanja mira, ravnopravnosti, tolerancije, na principima koji jedino mogu da održe ovaj svet u stanju mira.

''Neko će reći da jedna mala zemlja teško može da bude veliki partner jednoj svetskoj sili. Međutim može i mi to demonstriramo u oba pravca, i zvanični Peking i zvanični Beograd time što unapređujemo svoju privrednu saradnju, što je dodatno produbljujemo, što pronalazimo nove mehanizme za osnaživanje te saradnje, povezujući naše kompanije, povezujući naše region'', naveo je.

Ministar se osvrnuo i na međunarodnu politiku i ulogu Kine u svetu.

''Kina se kao drevna civilizacija, vrlo mudro i potpuno opravdano i razumljivo uvek opredeljuje za silu argumenata, a ne za argumente sile i tu je mislim vrednosna razlika između Kine kao jedne od nekoliko svetskih sila, kad kažem sila ne mislim isključivo u vojnom smislu, mislim i u privrednom i u identitetskom i u civilizatorskom, i nekih drugih partnera na globalnoj sceni koji takođe imaju karakteristike globalnih aktera, odnosno globalnih sila, dakle, taj momenat da vi svesno birate nešto što vam kratkoročno možda neće doneti potpuno rezultat, ali dugoročno apsolutno donosi potpune rezultate'', zaključio je Ristić.