Prikazali vojnu silu, pa poslali nosač aviona: Nova drama na Pacifiku, vojska Tajvana na nogama

Kineski nosač aviona primećen je blizu Tajvana.

YouTube/screenshot/roywalker

Ministar odbrane Tajvana saopštio je danas da je danas u toku dana primećen kineski nosač aviona blizu južnog dela te ostrvske zemlje, prenosi "Dojče Vele". Nove tenzije dogodile su se samo tri dana nakon što je "Peking pobesneo" zbog tajvanske proslave "Nacionalnog dana".

Da podsetimo, Narodna Republika Kina smatra da je Tajvan deo njene teritorije. Tenzije su porasle drastično poslednjih nekoliko godina zbog čestih situacija u kojim se kineski ratni brodovi i nosači aviona nađu blizu granica Tajvana.

"Kineski nosač aviona primećen je u vodama blizu Baši kanala, najverovatnije je išao ka zapadnom Pacifiku. Tajvanska vojska, uz pomoć obaveštajnih službi, prati sve aktivnosti i spremna je na adekvatnu reakciju u svakom trenutku", saopštio je ministar odbrane Tajvana.

Kineski nosač aviona primećen je blizu obale Tajvana svega nekoliko časova nakon što je objavljen propagandni snimak kineske vojske u kojem se navodi da je "kineska mornarica spremna na borbu". Na snimku se vide kineski lovci, ratni brodovi i tenkovi koji izvode zajedničke vežbe.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Ovako danas izgledaju mesta gde je snimana Žikina Dinastija  Kurir

(MONDO)