NATO avioni kruže iznad Evrope, a neki od njih nose nuklearne bombe! Jasna poruka Moskvi: "Spremni smo"

NATO vežba nije odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali šalje jasan signal Moskvi da je Alijansa spremna da se brani.

IMAGO / imago sportfotodienst / Profimedia

NATO u ponedeljak započinje svoju godišnju nuklearnu vežbu, u kojoj će učestvovati oko 2.000 vojnika iz osam vazdušnih baza tokom naredne dve nedelje. Naglašeno je da vežba nije odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali šalje jasan signal Moskvi da je NATO spreman da se brani.

U vežbi "Steadfast Noon" učestvovaće 60 aviona u trenažnim letovima iznad zapadne Evrope. To uključuje borbene avione koji mogu da nose američke nuklearne bombe stacionirane u Evropi i bombardere dugog dometa, kao i avione za nadzor i punjenje gorivom.

Nijedna od vežbi neće uključivati borbeno oružje, saopštio je NATO. Ovogodišnja vežba će se održati u vazdušnim bazama u Belgiji i Holandiji, kao i u vazdušnom prostoru iznad Britanije, Danske i Severnog mora. Avioni koji učestvuju dolaze iz ukupno 13 zemalja alijanse. NATO naglašava da je "Steadfast Noon" rutinska i ponavljajuća obuka, a ne odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Međutim, namera je da se pošalje jasan signal Moskvi da je NATO spreman da se brani nuklearnim oružjem ako bude potrebno.

"Nuklearno odvraćanje je kamen temeljac savezničke bezbednosti", rekao je generalni sekretar NATO Mark Rute. A "Steadfast Noon", dodao je on, predstavlja važan test nuklearnog odvraćanja Alijanse i šalje jasnu poruku svakom protivniku da će NATO štititi i braniti sve saveznike.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

DRAMA U PODGORICI Pilotu prijavljena bomba u avionu: Evo šta se zapravo desilo! "Ljudi u avionu su paničili, zato se vođa odlučio na ovaj potez"  Kurir televizija