Amerika šalje Izraelu vojsku i moćno oružje! Plan napada je spreman, Iran u panici (Foto)

Američka vojska ima sedam THAAD baterija, od kojih se svaka sastoji od šest lansera na kamionima, sa po osam presretača, moćnog radarskog sistema i komponente za kontrolu vatre i komunikacije.

ABACA / Abaca Press /Robert DURR / AFP / Profimedia

Odbrambeni sistem THAAD je jedno od najmoćnijih protivraketnih oružja američke vojske, sposobno da presreće balističke rakete na dometima od 150 do 200 kilometara i sa skoro savršenom stopom uspeha u testiranju. Ovo je oružje koje Amerika sada šalje Izrael, uz trupe koje su obučene za korišćenje, a sve zbog nedavnog napada Irana.

Koristeći kombinaciju naprednih radarskih sistema i presretača, THAAD, skraćenica od Terminal High-Altitude Area Defense, je jedini američki odbrambeni sistem protivraketnih raketa koji može da uništi balističke rakete kratkog i srednjeg dometa unutar ili izvan atmosfere tokom njihove terminalne faze leta.

THAAD presretači su kinetički, što znači da uklanjaju nadolazeće mete sudarajući se sa njima, a ne da eksplodiraju u blizini dolazeće bojeve glave. Prema izveštaju Kongresne istraživačke službe, američka vojska ima sedam THAAD baterija, od kojih se svaka sastoji od šest lansera na kamionima, sa po osam presretača, moćnog radarskog sistema i komponente za kontrolu vatre i komunikacije.

Jedna od tih baterija se sada šalje u Izrael kako bi se ojačala njegova već impresivna sposobnost da se suprotstavi nadolazećim projektilima "nakon neviđenih napada Irana na Izrael 13. aprila i ponovo 1. oktobra", navodi Pentagon. Američka vojska će poslati oko 100 vojnika u Izrael da upravljaju baterijom, navodi Pentagon. Iran je obavestio SAD da će uzvratiti na svaki novi napad Izraela, rekao je izvor u Teheranu za CNN.

Preko širokog sistema komande i kontrole, THAAD baterije mogu da komuniciraju sa nizom američkih protivraketnih sistema, uključujući sisteme Patriot koji su dizajnirani da presreću ciljeve manjeg dometa. Ono što THAAD čini tako preciznim je radarski sistem koji mu daje informacije o metama.

Radarski sistem, koji se može postaviti sa raketnom baterijom ili da već bude postavljen na brodovima američke mornarice ili na drugim instalacijama, može otkriti rakete na dva načina. Konfigurisan je da uhvati i prati ciljeve na dometima do 3.000 kilometara, a u svom terminalnom režimu je usmeren na uništenje ciljeva tokom njihovog spuštanja. Iran je, poređenja radi, udaljen oko 1.700 kilometara od Izraela.

Izrael već ima više protivraketnih sistema dizajniranih da obaraju dolazeće projektile. Izraelski odbrambeni sistem "Iron Dome" ili Gvozdena kupola je sistem protivvazdušne odbrane koji presreće i uništava rakete i minobacače kratkog dometa. Smatra se jedinstvenom tehnološkom inovacijom koja Izraelu donosi veliku stratešku prednost i postao je glavni oslonac odbrane Izraela.

C-kupola je pomorska verzija Gvozdene kupole, izraelskog raketnog odbrambenog sistema koji je presreo hiljade raketa. Drugi odbrambeni sistemi raspoređeni prvi put tokom sukoba uključuju i Strelu 2 i Strelu 3, raketne presretače koji su korišćeni prošle godine protiv raketa lansiranih prema Izraelu iz Pojasa Gaze i Crvenog mora.

Ovo nije prvi put da Vašington šalje THAAD Izraelu. Jedan je poslat 2019. na vežbu. Raspoređivanje THAAD sistema u Južnoj Koreji 2017. godine, pošto su pretnje balističkim projektilima iz Severne Koreje bile sve veće, izazvalo je žestoko protivljenje Pekinga, za koji su stručnjaci rekli da je zabrinut da bi moćni radar mogao da se koristi za špijuniranje aktivnosti unutar Kine.

SAD su takođe rasporedile THAAD na ostrvo Gvam, kako bi zaštitile vitalne američke vojne baze na pacifičkom ostrvu od mogućih pretnji balističkim projektilima iz Severne Koreje ili Kine. Raspoređivanje THAAD sistema u Izrael dolazi u trenucima kada ceo svet strahuje od odmazde Iranu za nedavni napad.

Zvaničnici SAD veruju da je Izrael odredio ciljeve svog potencijalnog odgovora na napad Irana i da će gađati iranska vojna i energetska postrojenja. Za sada nema indicija da će Izrael gađati nuklearna postrojenja u Iranu, ili vršiti atentate, navodi NBC citirajući neimenovane američke zvaničnike i dodajući da Izrael još nije definitivno odlučio kako i kada će delovati. Prema izveštaju te mreže, američki i izraelski zvaničnici su rekli da bi odgovor Izraela mogao da usledi u narednim danima.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"IZRAELSKA GVOZDENA KUPOLA JE ZAKAZALA ZBOG OVOGA!" Blažić šokirao tvrdnjama: Hamas je OVLADAO TEHNIKAMA koje ranije nije imao  Kurir televizija

(CNN/Mondo/U. M.

Amerika šalje odbrambeni sistem i vojsku u Izrael

Jedna od tih baterija se sada šalje u Izrael kako bi se ojačala njegova već impresivna sposobnost da se suprotstavi nadolazećim projektilima „nakon neviđenih napada Irana na Izrael 13. aprila i ponovo 1. oktobra“, navodi Pentagon.

Američka vojska će poslati oko 100 vojnika u Izrael da upravljaju baterijom, navodi Pentagon. Iran je obavestio SAD da će uzvratiti na svaki novi napad Izraela, rekao je izvor u Teheranu za CNN.

Drugi odbrambeni sistemi raspoređeni prvi put tokom sukoba uključuju i Strelu 2 i Strelu 3, raketne presretače koji su korišćeni prošle godine protiv raketa lansiranih prema Izraelu iz Pojasa Gaze i Crvenog mora.