Isplivali tajni dokumenti: Poznato kako je Hamas pripremao napad na Izrael, dvoumio se oko datuma napada!

Tajni zapisi otkrivaju planiranje napada koji se dogodio 7. oktobra 2023. godine.

Issam Rimawi / AFP / Profimedia

Više od dve godine Hamas je pripremao napad na Izrael koji je stvorio krvoproliće kakvo nije viđeno još od Jomkipurskog rata.
Ovo se može pročitati iz tajnih dokumenata zaplenjenih od strane IDF, a koje je preneo Japan tajms.

Tajni zapisi otkrivaju planiranje napada koji se dogodio 7. oktobra 2023. godine, kao i Sinvarovo "nagovaranje" Irana i Hezbolaha da se pridruže napadima. Dokumenti sadrže 30 stranica tajnih detalja o pripremi napada. Vojno i političko rukovodstvo Hamasa sastajalo se deset puta tajno, a na tim sastancima se rodila ideja o napadu na izraelske kibuce.

Ključne komponente dokumenata bacaju novo svetlo na napad 7. oktobra. Prema dokumentima, Hamas je zapravo trebalo da napadne u jesen 2022. godine, a pripreme za napad završili su u junu iste godine. Međutim, napad je odložen u nadi da će se Iran i Hezbolah pridružiti napadima ako im se da više vremena za pripremu.

U vrhu Hamasa su se dvoumili oko datuma napada. Prvi datum je bio 25. septembar kada Jevreji slave Jom Kipur, a drugi 7. oktobar kada Jevreji slave Simhat Toru (završetak i ponovni početak ciklusa čitanja Tore).

U julu 2023, Hamas se sastao sa iranskim komandantom u nadi da će Iran napasti Izrael paralelno sa Hamasom. Prema dokumentima koje je proverio Vašington tajms, Iran je bio spreman da se pridruži Hamasu u napadu, ali sa naglaskom da im je potrebno vreme da se pripreme. Hamas verovatno nije čekao Iran i Hezbolah jer je već tada bio svestan da Izrael razvija novu protivvazdušnu odbranu, tzv. Iron Beam. Ovaj protivvazdušni sistem rezultat je rada izraelskog genija i brigadnog generala dr Denija Golda, koji stoji iza već proslavljenog sistema "Gvozdena kupola"

Izraelsko lasersko oružje  Youtube/The Wall Street Journal

Hamas je takođe napao Izrael da spreči normalizaciju odnosa između Izraela i Saudijske Arabije, koja sledi put drugih zalivskih zemalja poput UAE i Katara, koje, iako muslimanske zemlje, imaju bliže odnose sa SAD nego sa Iranom. Tajni dokumenti otkrivaju i naziv samog napada -- Veliki projekat.

Ovi dokumenti jasno pokazuju da je iznenadni napad Hamasa na Izrael rezultat višegodišnjeg planiranja, ali i rezultat Netanjahuovog povratka na vlast. Epilog napada je poznat, 1.200 ubijenih Izraelaca i desetine hiljada mrtvih Palestinaca u Gazi kao rezultat izraelske osvete.

Ono što nije bilo jasno odmah nakon upada Hamasa u Izrael je, da li su Iran i Hezbolah znali za datum početka napada. Iako je vrhovni vođa ajatolah Hamnei javno odbacio svaku mogućnost iranske umešanosti u napad, dokumenti sugerišu da je Hamas kontaktirao i Iran i Hezbolahu pre kobnog 7. oktobra. Sami zapisi o Hamasovim planovima pronađeni su na kompjuteru u podzemnom tunelu u Gazi.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

NOVI VOĐA HAMASA DALEKO EKSTREMNIJI OD PRETHODNIKA! Politikolog naveo njegovu ŽESTOKU izjavu kojom poručuje da je SPREMAN NA SVE!  kurir televizija