Žena htela da plati parking, pa ostala bez 1.000€: Prevaranti zalepili lažni QR kod i skinuli novac sa kartice

Pametni prevaranti jednoj ženi skinuli su sa računa 1.000 evra, kada je koristeći QR kod, pokušala da plati parking.

Youtube/ ATXN | City of Austin/X/Printscreen

Jedna žena prevarena je za 1000 evra, koristeći QR kod koji je skenirala da plati parking. Pametni prevaranti su koristili lažni QR kod zalepljen preko pravog koda na nekim Pay and Display mašinama, dovodeći korisnika na lažnu veb lokaciju koja traži podatke o kreditnoj kartici i druge lične podatke.

"Budite oprezni svi, ovo se dogodilo u Grejstounsu. Ženina ćerka je prevarana sa 1000 evra, koristeći QR kod koji je skenirala da plati parking“, napisala je jedna korisnica na društvenoj mreži X.

Čini se da prevara nije samo za Grejstons, a Savet okruga Fingal takođe upozorava na prevaru u Malahidu.

"Veće okruga Fingal upozorava vozače da budu oprezni u vezi s QR prevarom koja se dogodila na Pay and Display mašinama“, napisao je portparol Veća okruga Fingal na društvenim mrežama.

"Savet je svestan da se lažna QR nalepnica postavlja na neke mašine, što dovodi korisnika na lažnu veb stranicu koja zahteva podatke o kreditnoj kartici i druge lične podatke.

"Trenutno uklanjamo sve pogođene signalizacije. Ako ste uneli podatke o svojoj kartici na lažnoj veb lokaciji, preporučujemo da odmah kontaktirate svoju banku kako biste otkazali karticu", poručio je portparol.

(Mondo, I.L.)