Kakve podatke daju prva tri kvartala ove godine, vezano za spoljnu trgovinu?

Izvoz Kine je u uzastopnom porastu u prva tri kvartala ove godine, a brojni podaci dostigli su nove maksimume, dok je tržište povećalo poverenje u kinesku ekonomiju.

kineska medijska grupa

Nakon što je nedavno objavljena najnovija evidencija kineske spoljne trgovine, veliki broj stranih medija dao je pozitivne ocene.

Podaci pokazuju da je u prva tri kvartala ove godine kineski uvoz i izvoz robe dostigao 32,33 biliona juana, što je povećanje od 5,3% u odnosu na prethodnu godinu. Izvoz je povećan za 6,2%, a uvoz za 4,1%. Strani mediji ukazuju da je Kina postigla stabilan rast iznad očekivanja u spoljnotrgovinskoj razmeni, iako su poznate trenutne svetske okolnosti, gde se ekonomija još oporavlja, što je bio dodatni izazov za Kinu.

kineska medijska grupa 

Kako je Kina dostigla ovakve rezultate?

Zahvaljujući kompletnom proizvodnom lancu snabdevanja, obimu ekonomije i brzom tehnološkom napretku, kineski proizvodi imaju snažnu konkurentnost, pružajući osnovu i garanciju za kontinuirano širenje međunarodnog tržišta. Takođe, oporavak međunarodnog tržišta, stvorio je povoljnije uslove za kineski izvoz. Trenutno kineski izvoz električnih vozila, litijumskih baterija i fotonaponskih proizvoda pokriva više od 200 zemalja i regiona, što ne samo da obogaćuje globalnu ekonomiju i ublažava inflatorni pritisak, već i daje ogroman doprinos globalnom odgovoru na klimatske promene i zelenu transformaciju. Pozitivan zamah kineske spoljne trgovine nastavlja da jača, odražavajući otpornost i vitalnost kineske ekonomije.