Kina ponovo preti, na pomolu novi sukob? "Ne odričemo se sile, čeka ih uništenje ako rizikuju"

Zvaničnici Kine saopštili su da se Kina nikada neće obavezati na odricanje od upotrebe sile nad "svojim" regionom Tajvanom.

Profimedia

Narodna Republika Kina se, prema rečima svojih visokih zvaničnika, nikada neće obavezati na odricanje od upotrebe sile nad "svojim" regionom Tajvanom, prenosi "Rojters". Portparol kineske kancelarija za pitanje Tajvana Čen Binhua pojasnio je sta vdržave na redovnom brifingu za štampu u Pekingu.

"Spremni smo da težimo perspektivi mirnog ponovnog ujedinjenja sa najvećom iskrenošću i naporima. Ali nikada se nećemo obavezati da ćemo se odreći upotrebe sile. Bez obzira koliko Tajvan ima vojnika i koliko oružja nabavi, i bez obzira da li spoljne sile intervenišu ili ne, ako se (Tajvan) usudi da rizikuje, to će dovesti do njegovog uništenja", rekao je Čen Binhua.

Na kraju je dodao da je Kina uvek spremna da preduzme akcije za odbranu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Kineski državni mediji izvestili su danas da je predsednik Kine Si Đinping stigao prethodnog dana na ostrvo Dongšan u kineskoj provinciji Fuđijan, gde je 1953. godine Kina odbila pokušaj invazije tajvanske vojske.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Stević o mogućnosti sukoba Tajvana i Kine: Situacija u svetu je strašno opasna  Kurir televizija

(MONDO)