Nemci hitno podigli borbene avione! Ruski špijuni nadomak osetljivih NATO lokacija

Ruski avion Iljušin Il-20 otkriven je iznad međunarodnih voda između ostrva Rugen i danskog Bornholma.

Shutterstock/RikoBest

Nemačka je podigla borbene avione i poslala ih da presretnu ruski izviđački avion u najnovijem vazdušnom incidentu između članice NATO-a i ruskog vazduhoplovstva, prenosi Njuzvik.

Ruski avion Iljušin Il-20 otkriven je iznad međunarodnih voda između ostrva Rugen i danskog Bornholma. Nemačka je odmah sa aerodroma Roštok-Lage poletela dva evrofajtera da bi "uspostavila vizuelni kontakt" iznad Baltičkog mora sa ruskim avionom, čiji je transponder bio isključen.

Prema nemačkim medijima, Iljušin Il-20 se često koristi za radio-izviđanje i prikupljanje obaveštajnih podataka o zemljama NATO-a.

To je poslednji u nizu incidenata iz vazduha u kojima su ruski avioni primećeni u blizini osetljivih evropskih lokacija. Krajem septembra, avioni NATO-a presreli su još šest ruskih aviona za samo dva dana, dok su nemački i švedski lovci presreli još jedan avion Il-20 u avgustu.

Njuzvik podseća da su jedinice za vazdušno osmatranje NATO alijanse izvršile oko 200 presretanja ruskih letelica iznad Baltika 2023. godine i oko 190 u prvih devet meseci ove godine.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"UKRAJINA ENORMNIM NAPADOM NA MOSKVU SAMO SKRETALA PAŽNJU?" Eksperti tvrde: Znali su da može doći do eskalacije   Kurir televizija

(MONDO/Nevena Davidović)