Amerikanci otkrili datum kada Izrael ide po osvetu: Panika u Beloj kući, a izbori se bliže

Američki zvaničnici očekuju napad Izraela na Iran pre predsedničkih izbora.

Profimedia/AA/ABACA

Visoki američki zvaničnici saopštili su da očekuju napad Izraela na Iran pre predsedničkih izbora koji se održavaju 5. novembra, piše "CNN". Danas je u fokusu vest da je definitivno ubijen vođa Hamasa Jahja Sinvara u Gazi zbog čega se očekuje dalja eskalacija sukoba na Bliskom istoku.

"Vremenski okvir i parametri izraelskog odgovora na iranski napad koji je izveden početkom oktobra predmet su intenzivne rasprave unutar izraelske vlade i nisu direktno povezani sa datumom američkih izbora. Međutim, premijer Izraela Benjamin Nejtanjahu strahuje od posledica izraelskog napada u Americi", rekli su anonimni američki zvaničnici za "CNN".

Sukob na Bliskom istoku jedna je od najvažnijih tema predstojećih američkih izbora. Aktuelni predsednik Džozef Bajden i potpredsednica Kamala Haris su pod konstantnim pritiskom progresivne struje Demokratske stranke zbog načina na koji "upravljaju" tom situacijom.

Optužuju ih da je "svet na ivici haosa" zbog loše taktika za suočavanje sa krizom u tom delu sveta. Američka vlada tražila je od Izraela pred izbora da poboljša humanitarne uslove u Pojasu Gaze, a u američkim medijima pojavilo se zajedničko pismo američkog državnog sekretara Entoni Blinkena i američkog ministra odbrane Džordana Lojda u kojem se navodi da "Izrael mora da ispuni sve obaveze o pružanju humanitarne pomoći Gazi" ili će morati da se suoče sa obustavom podrške američke vojske.

Izrael ima rok da ispuni zahteve iz tog pisma do 30. oktobra, pet dana pred američke izbore. Mnogi vojni i politički analitičari smatraju da je sve to deo "unutrašnjeg raskola" unutar Demokrata pred izbore koji traže balans u biračkom telu.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Srpskinja iz Izraela: Balkan može da se saoseti sa nesposobnošću UN-a da smiri sukob  Kurir televizija

(MONDO)