Otkriveno šta je pronađeno kod ubijenog vođe Hamasa: Objava izraelskih zvaničnika mogla bi da uzdrma UN

Nakon ubistva vođe Hamasa Jahja Sinvara kod njega je pronađen diplomatski pasoš.

X/OSINTdefender/Printscreen

Vođa Hamasa Jahja Sinvar ubije je tokom izraelske vojne akcije na jugu Pojasa Gaze. Kako prenosi Njujork Post, kod njega je navodno pronađen diplomatski pasoš nastavnika Uprave Ujedinjenih nacija za pomoć i obnovu.

Pasoš koji očigledno pripada Hani Zourobu - učitelju iz UNRWA - navodno je otkriven u četvrtak od strane izraelskih zvaničnika na telu ovog terorističkog lidera, prema fotografijama objavljenim na društvenoj mreži "X" od strane izraelskog dopisnika za KAN News.

Međutim, nije odmah bilo jasno da li je pasoš pravi ili lažni dokument. UNRWA je bila na meti kritika nakon izveštaja da je najmanje deset njenih zaposlenih pomoglo u terorističkom napadu na Izrael, ali učitelj koji je pobegao iz Gaze preko Rafe u aprilu navodno živi u Egiptu, prema izveštaju dopisnika.

Sinvar je ubijen od strane izraelskih vojnika u Gazi, zajedno sa još dvojicom terorista iz Hamasa koji su se krili sa njim, više od godine dana nakon njegovog napada 7. oktobra. Izraelski zvaničnici potvrdili su njegovu smrti, kada su otkrili kako je izgledala akcija u kojoj je Sinvar ubijen.

Izraelski dron zabeležio je poslednje trenutke života vođe Hamasa dok je pokušavao da baci komad drveta na njega, u bezuspešnom pokušaju da uništi uređaj pre nego što je ubijen.

Portparol IDF-a, kontraadmiral Daniel Hagari, rekao je novinarima da je Sinvar verovatno bio u pokretu pokušavajući da pobegne na sever usred napredovanja izraelske vojske u Rafi, gde je ranije ove godine pobeglo stotine hiljada Palestinaca.

Smrt Sinvara su američki i izraelski zvaničnici proglasili velikim udarcem za Hamas, uz potencijal da okonča rat u Gazi i oslobodi preostalih 97 talaca koji su oteti 7. oktobra.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Srpskinja iz Izraela: Balkan može da se saoseti sa nesposobnošću UN-a da smiri sukob  Kurir televizija

(Mondo/Aleksandra Virijević)