On će biti novi lider Hamasa? Izraelci mu ubrizgali otrov, ali je uspeo da preživi

Nakon ubistva vođe Hamasa Jahja Sinvara postavlja se pitanje ko će stati na čelo ove militantne grupe.

Omar Shagaleh / AFP / Profimedia

Izraelske snage usmrtile su vođu militantne palestinske grupe Hamas, Jahju Sinvara, koji se smatra odgovornim za napad 7. oktobra prošle godine. Ovo je ujedno bio jedan od ključnih ciljeva Izraela, prenosi CNN.

Jahju Sinvar bio je na čelu Hamasa prethodna dva meseca, a izabran je na ovu funkciju nakon ubistva Ismaila Hanija u Teheranu. Sinvar je uspešno izbegavao nekoliko pokušaja ubistva od strane Izraelskih odbrambenih snaga (IDF). Bio je u bekstvu godinu dana i ubijen je od strane izraelskih snaga tokom rutinske patrole dok se skrivao sa još dva militanta Hamasa u skrovištu u Rafi.

Dok su mnogi istaknuti članovi vrhovnog vođstva Hamasa poginuli u prošlim sukobima, ipak ostaje nekoliko figura koje bi mogle potencijalno da zemene Sinvara.

Halid Mešal - glavni kandidat

Prema pisanju Njujork Tajmsa, Halid Mešal je vodeći kandidat za naslednika Sinvara. Mešal je prethodno bio na čelu političkog vođstva Hamasa. Nakon što je Hamas otišao u izgnanstvo, Mešal je postao vođa njegovog političkog ureda 1996. godine.

Ahmed Youssef Elsayed Abdelrehim / AFP / Profimedia 

Ubrzo nakon njegovog imenovanja, izraelski agenti su ubrizgali Mešalu sporodelujući otrov u Jordanu, što ga je poslalo u komu. Kasnije je spasen kada mu je Izrael dao protivotrov kao deo diplomatskog dogovora s Jordanom.

Mešal se zalaže za privremeno rešenje, podržavajući uspostavljanje odvojene palestinske države na Zapadnoj obali, u pojasu Gaze i Istočnom Jerusalimu, umesto potpunog mirovnog dogovora sa Izraelom, izveštava Rojters.

Bivši vođa, star 68 godina, proveo je karijeru u nekoliko arapskih zemalja, uključujući Kuvajt, Jordan, Katar i Siriju. Kada se povukao s mesta šefa političkog ureda, nasledio ga je Hanije 2017. godine, a nakon njegovog ubistva u julu, bio je jedan od potencijalnih naslednika.

Libanska televizija LBCI, pozivajući se na izvore, tvrdi da je Mešal imenovan za vršioca dužnosti lidera tog militantnog pokreta nakon likvidacije Jahje Sinvara. Mašal je sada je odgovoran za svu komunikaciju sa ključnim stranama uključenim u pregovore i pitanja zarobljenika, prenosi libanski TV kanal.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"NIJE U PITANJU MIR NEGO HOĆE LI POSTOJATI IZRAEL ILI HAMAS" Lalić: Erdogan ostao po strani, zato opet daje ZAPALJIVE IZJAVE  Kurir televizija

(Mondo/Aleksandra Virijević)