Ruski tajkun pronađen mrtav u Moskvi: Bio na vodećim pozicijama, kruže razne teorije o njegovoj smrti

Ruski tajkun Rogačev pronađen je mrtav.

X/Nexta TV/Screenshot

Mihail Rogačev, ruski tajkun i bivši potpredsednik ruske naftne kompanije Yukos, koja je propala 2006. godine, preminuo je nakon pada s prozora svog stana u Moskvi, javljaju ruski mediji.

Službenik ruske obaveštajne službe pronašao je telo 64-godišnjeg Mihaila Rogačova u dvorištu zgrade dok je šetao kućnog ljubimca svog šefa. Prema lokalnim izveštajima, Rogačev je pao sa visine od 30 metara kroz prozor i poginuo. Nekoliko moskovskih medija je tvrdilo da Rogačov boluje od "teške forme raka", ali te tvrdnje su demantovali njegovi bliski rođaci. 

Njegova rodbina izjavila je da je bio dobrog psihičkog zdravlja i da nije pokazivao znakove samoubistva pre smrti.

Rogačev je "doručkovao s rodbinom, bio je normalnog raspoloženja, a zatim je njegovo telo pronađeno ispod prozora njegove kuće". Drugi izveštaji navode da su u njegovom kupatilu otkrivene moguće oproštajne poruke.

Tokom svoje karijere, Rogačov je bio na vodećim pozicijama u nekim velikim ruskim kompanijama. Između ostalog, bio je u upravnom odboru ruske energetske kompanije Jukos, koja je bankrotirala 2006. godine, a propast kompanije je povezana sa režimom ruskog predsednika Vladimira Putina.

Nakon propasti Jukosa, Rogačev je postao zamenik generalnog direktora rudarske kompanije Norilsk nikl, u vlasništvu trenutno najbogatijeg Rusa Vladimira Potanjina. 

U Rusiji su prijavljeni brojni smrtni slučajevi pod nerazjašnjenim okolnostima, a strani mediji prenose da je Rogačeva smrt "još jedna u nizu neuobičajenih smrti u naftnoj i gasnoj industriji u Rusiji".

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"RUSIJA NIJE MOGLA OVO DA SPREČI, TO JE NAJVEĆA POSLEDICA OVOG RATA" Stručnjaci: Evo kako NATO svakako ostaje na granicama Rusije!  Kurir televizija

(Index/MONDO/Nevena Davidović)