Sinvarova udovica beži, u rukama torba koja vredi bogatstvo: Snimak iz Hamasovog tunela otkrio koliko su "teški"

Izraelski vojnik tvrdi da su Sinvar i porodica tu živeli u pravom luksuzu.

X/@YuvalDavid/Screenshot

Nakon smrti vođe Hamasa Jahjea Sinvara, objavljuje se sve više detalja o njegovom pogubljenju i životu u tunelima koje je izgradio Hamas. Sada je izraelska vojska objavila video snimak koji prikazuje snimke iz tajnog bunkera vođe.

Dok se humanitarna situacija u Gazi pogoršava od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine i posledičnih napada odmazde, lider Hamasa živeo je u luksuzu sa svojom porodicom.

"Ovde smo u glavnom skrovištu Jahje Sinvara", kaže neimenovani izraelski vojnik na početku snimka. Prema informacijama, sam lider Hamasa, njegova porodica i Sinvarovi saveznici krili su se u kompleksu do kraja.

Prvo se prikazuju dve sobe sa tušem i toaletom, a zatim se ide u kuhinju. Po celoj prostoriji nalaze se zalihe hrane. Zanimljivo, na snimku se vidi i Sinvarova udovica Samar Abu Zamar (44). U desnoj ruci nosi crnu torbu. Društvenim mrežama se širi glasina da bi to mogla biti Birkin torba pariskog luksuznog brenda Hermes koja košta 32.000 dolara (oko 29.500 evra ). 

U poslednjoj prostoriji kompleksa, prema procenama vojnika, bio je i sam Sinvar. U toj prostoriji se nalazi sef čija su vrata očigledno bila nasilno otvorena. U njemu je gomila gotovine - milioni šekela i američkih dolara, prema IDF-u. Takođe, oko sefa leži gotovina, kao što se vidi na snimku. Na stolu je i niz staklenih bočica koje izgledaju kao parfemi. Druga soba koja nije prikazana na snimku, prema izraelskim vojnicima, služila je kao soba za odmor snaga bezbednosti Jahje Sinvara. Verovatno se tu nalazi vatreno oružje, eksploziv i municija.

"Sve su ostavili kada su čuli da napredujemo, a onda su pobegli", kaže na snimku izraelski vojnik.

"Ovde je živeo dobro, sa svim svojim milionima, dok su civili na površini živeli u siromaštvu i pretila im je glad", dodao je.

Sinvar je navodno nekoliko puta koristio kompleks i pobegao odatle kada su ga izraelski vojnici slučajno primetili. 

Nakon masakra 7. oktobra 2023. godine, Sinvar je postao izraelski državni neprijatelj broj jedan. Oko 3.000 pripadnika Hamasa provalilo je u naselja na jugu Izraela. Ubijali su, silovali i kidnapovali. Život je izgubilo 1.200 ljudi.

Izrael je Sinvara smatrao glavnim umom napada i intenzivno je tragao za njim, nazivajući ga "Osamom bin Ladenom iz Gaze".

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Stručnjaci za Kurir: Šta ubistvo vođe Hamasa znači za Izrael?  Kurir televizija

(Večernji/MONDO/Nevena Davidović)