Propast Kimovih udarnih snaga u Kursku: Rusi ih ostavili bez hrane i vode, pa ih pohapsili

Severnokorejski vojnici napustili su svoje položaje u Kursku, a nakon toga su ih ruske vlasti uhapsile.

@Gerashchenko_en/X

Ruske vlasti su uhapsile 18 vojnika iz Severne Koreje koji su napustili svoje pozicije u ruskoj oblasti Kursk, saopštio je izvor iz vojne obaveštajne službe za Kyiv Independent 21. oktobra, prenosi Kijev independent.

Saveznik Moskve, Pjongjang, priprema se da pošalje oko 11.000 vojnika kako bi pomogao Rusiji u ratu protiv Ukrajine početkom narednog meseca, saopštio je Kijev, dodajući da su neki već stigli.

Ovih 18 vojnika napustilo je svoje pozicije u ruskim regionima blizu ukrajinske granice, izveštava "Suspilne", pozivajući se na neimenovane obaveštajne zvaničnike.

"Hromadske" je, pozivajući se na izvor iz vojne obaveštajne službe, izvestio da je oko 40 vojnika iz Severne Koreje stiglo u Rusiju kako bi razmenili veštine sa svojim ruskim kolegama. Nakon obuke, 18 vojnika iz Severne Koreje ostavljeno je u šumi u oblasti Kursk, bez hrane i uputstava, na nekoliko dana, zbog čega su napustili svoju poziciju kako bi pronašli rusku komandu 14. oktobra.

Dva dana kasnije, nestali vojnici su pronađeni i uhapšeni od strane ruskih vlasti, oko 60 kilometara od svoje početne pozicije, izveštava "Hromadske".

Južna Koreja je potvrdila prisutnost severnokorejskog vojnog osoblja u Rusiju, nazivajući to "ozbiljnom pretnjom po bezbednost". Predsedavajući Odbora za obaveštajne poslove američkog Senata, Majkl R. Tarner, rekao je da bi ovakav korak morao da predstavlja "crvenu liniju za Sjedinjene Američke Države i NATO".

Video koji je pojavio na internetu 18. oktobra navodno prikazuje vojnike iz Severne Koreje u ruskom vojnom kampu kako primaju opremu i pripremaju se za raspoređivanje protiv Ukrajine.

Rusija i Severna Koreja su produbile svoju saradnju tokom rata u Ukrjaini, pri čemu je Moskva primila velike količine artiljerijskih granata i balističkih raketa.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"RUSIJA NIJE MOGLA OVO DA SPREČI, TO JE NAJVEĆA POSLEDICA OVOG RATA" Stručnjaci: Evo kako NATO svakako ostaje na granicama Rusije!  Kurir televizija

(MONDO/Nevena Davidović)