Ovaj potez Putina mogao bi da izazove 3. svetski rat? 11.000 vojnika stiže u Ukrajinu i menja stanje na frontu

Prema navodima britanskog "Telegrafa", u Rusiju na obuku stiže više od 11.000 severnokorejskih vojnika.

Youtube/NBC News/Screenshot/Profimedia

Rat u Ukrajini bi pred kraj 2024. godine dobio novu dimenziju ulaskom vojske treće države čime bi se potvrdile glasine koje kruže u poslednje vreme u medijima širom sveta, a to je da je lider Severne Koreje Kim Džong Un poslao trupe da ratuju u Ukrajini na strani Rusije. Objavljeni su satelitski snimci na kojima se vide trupe koje su blizu Ukrajine, a britanski "Telegraf" navodi da je u Rusiju već stiglo oko 1.500 severnokorejskih vojnika na obuku, a da će ih ukupno na ukrajinski front otići oko 11.000.

Kako se navodi u tekstu britanskog lista, "to je sada globalni rat, potencijalno svetski rat. Jasno je da ruski lideri i njihovi saveznici u Iranu, Severnoj Koreji i u manjoj meri Kini razumeju ulog. Manje je jasno da ukrajinski saveznici u NATO-u to razumeju".

Osim vojnika, Severna Koreja je do sad slala Rusiji i artiljerijsku municiju, balističke rakete KN-23 i protivtenkovska raketna vozila. Rusija svakog meseca može da regrutuje oko 30.000 vojnika, ali s obzirom da su gubici veliki u prethodne dve i po godine koliko rat i traje, Moskva je za ljudstvo pronašla rešenje u Severnoj Koreji.

Britanski list navodi da bi brojka od 11.000 vojnika iz Severne Koreje mogla i da se uveća u narednom periodu. Cifra od 11.000 vojnika je "dovoljno" za oko dve nedelje ratovanja po trenutnoj stopi žrtava ruske armije.

MONDO redakcija informacije o sukobu u Ukrajini prenosi u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, koristeći izvore koji se oslanjaju na dugogodišnji kredibilitet kada je u pitanju istinitost informacija koje objavljuju. Svesni smo činjenice da se u informacije o ratu često umeša i propaganda, naročito kada su manje relevantni izvori u pitanju. Zbog toga pozivamo vas, naše čitaoce, da nam skrenete pažnju ukoliko primetite netačnu informaciju, kako bismo ispravili nenamerne greške. Pišite nam na redakcija@mondo.rs.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"RUSIJA ZBOG SVOJIH MILIJARDERA IMA SREDSTAVA ZA RAT" Šahrimanjan otkrila: Severna Koreja je OVO tražila zauzvrat od Rusije  Kurir televizija

(MONDO)