Da li će braća Menendez koji su ubili roditelje izaći na slobodu? Svet strepi, a tužilac dostavio nove dokaze

Svi čekaju odluku suda, da li će braća Menendez izaći na slobodu?

VINCE BUCCI / AFP / Profimedia

Dva brata koji su osuđeni za ubistvo roditelja u slučaju koji je potresao Ameriku pre više od tri decenije - korak su bliže uslovnom puštanju na slobodu. Okružni tužilac Los Anđelesa preporučio je da sudija ponovo razmotri slučaj Erika i Lajla Menendeza jer novi dokazi zaslužuju reviziju.

Ubistva Kiti i Hozea Menendeza iz 1989. u njihovoj vili na Beverli Hilsu godinama su se komentarisala u SAD, nedavno inspirišući popularnu Netfliks seriju.

XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia 

Da bi braća izašla na slobodu, sudija bi morao da se složi sa preporukom, a zatim da odbor za uslovni otpust odobri njihovo puštanje. Erik Menendez (53) i Lajl Menendez (56) trenutno služe doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta u Kaliforniji.

"Verujem da su braća bila izložena ogromnoj količini disfunkcije u svom domu i zlostavljanju", rekao je u četvrtak Džordž Gaskon, glavni tužilac okruga LA.

On je dodao da, iako nema opravdanja za ubistvo, "veruje da su platili dug društvu".

Tokom njihovih suđenja 1990-ih, tužioci su braću predstavljali kao bogatu decu koja su planirala ubistva da bi stekla pristup bogatstvu svojih roditelja. Ali njihovi branioci su tvrdili da su braća žrtve višegodišnjeg emocionalnog, fizičkog i se**ualnog zlostavljanja i da su delovala u samoodbrani.

Najava gospodina Gaskona prati nove dokaze u predmetu koji se odnose na tvrdnje o se**ualnom zlostavljanju. Jedan od novih dokaza bilo je pismo Erika Menendeza drugom članu porodice koje izgleda da je iz 1988. godine i sadrži detalje o navodnom zlostavljanju od strane njegovog oca Hozea.

XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia 

Drugi dokaz dolazi od tada maloletnog člana portorikanskog dečačkog benda Menudo iz 1980-ih. Član benda je tvrdio da ga je Hose Menendez, koji je u to vreme radio kao izvršni direktor u diskografskoj kući RCA, drogirao i silovao tokom posete Menendezovom domu.

Hoće li braća Menendez slobodno hodati?

G. Gaskon je rekao da njegova kancelarija planira da u petak podnese sudu preporuku za ponovno izricanje kazne. Sadržaće detalje i dokaze koji zagovaraju manju kaznu. Biće zakazano ročište, za koje se zvaničnici nadaju da će ga zakazati u narednih 30-45 dana, gde će sudija izmeriti i saslušati argumente o njihovom puštanju na slobodu. Braća bi takođe mogla biti prisutna.

Saslušanje će verovatno izazvati podele. G. Gaskon je primetio da je ovaj slučaj podelio njegovu kancelariju i da bi članovi njegovog osoblja mogli da se spore protiv njega na sudu. Najmanje jedan član porodice Menendez, brat Kiti Menendez, Milton Andersen, takođe je oštro kritikovao okružnog tužioca da se igra politike sa slučajem kada je "već pretrpeo nezamisliv gubitak svoje sestre".

On je rekao da preporuka, ako je odobri sudija, dozvoljava mogućnost uslovnog otpusta zbog zakona Kalifornije i starosti braće u vreme zločina. Odbor za uslovni otpust bi morao da ispita slučaj i rehabilitaciju braće - i ako odbor odobri njihovo puštanje na slobodu, guverner Kalifornije Gavin Njusom bi to ipak mogao da odbije.

Rasprava u ovom slučaju zakazana je za 26. novembar, ali se kancelarija okružnog tužioca nada da će zakazati novo ročište kako bi se razgovaralo o preporuci za ponovno izricanje kazne.

Braća Menendez podnela su zahtev u maju 2023. u kojem su detaljno navedeni novi dokazi u njihovom slučaju i tražeći da se njihove osude ponište. G. Gaskon je rekao da je njegova kancelarija razmatrala slučaj više od godinu dana, ali je rekao da je odluku doneo u četvrtak, samo sat vremena pre nego što je održao konferenciju za novinare, koja je bila veoma ispraćena, o ovom značajnom slučaju.

Odluka je objavljena 12 dana pre dana izbora, gde se Gaskona suočava sa teškim reizborima i u nekim anketama je pao za 30 poena. On je negirao da je njegova najava bila politička.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Kurir televizija sa lica mesta u Bezdanu nakon gnusnog zločina  Kurir televizija

 (BBC/MONDO/J.D.)