"Gosti više ne naručuju ni predjelo": Nemci beže iz restorana, drma ih teška kriza

Restorani u Nemačkoj zabeležili su u maju najveći pad prometa još od pandemije koronavirusa, a kao glavni razlog navodi se osetljivost građana na cene.
Foto: kyozstorage_stock/Shutterstock

Nemački restorani su u maju zabeležili najveći pad prometa od pandemije koronavirusa, a smanjeni promet se povezuje sa povišenim cenama, objavljeno je u ponedeljak.

"Mnogi gosti jednostavno više ne jedu u restoranima, a ako jedu, izbegavaju predjela i retko naručuju drugo piće uz jelo. Pad prometa posebno pogađa manje i srednje ugostiteljske objekte", rekao je Gvido Zelik, predsednik nemačkog udruženja restorana i hotela Dehog. On je govorio o novoj "osetljivosti na cene i uzdržanoj potrošnji" među građanima.

Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku u Visbadenu, u maju je promet u ugostiteljskim objektima bio 2,2 odsto manji nego u aprilu, dok je realni pad, ako se uzme u obzir inflacija, iznosio 4,6 odsto. Ovo je najveći pad prometa od decembra 2021. godine, kada su uvedene dodatne mere za suzbijanje pandemije koronavirusa.

Predstavnici ugostiteljske industrije nadaju se da će im političke mere poput smanjenja stope poreza na dodatu vrednost sa sadašnjih 19 odsto na sedam odsto olakšati stvari. Nemački mediji su prošlog vikenda, kada su širom Nemačke zabeležene visoke temperature, izveštavali o povećanim cenama ugostiteljskih usluga, posebno na primeru sladoleda.

U većim gradovima poput Berlina ili Hamburga ili u turističkim centrima poput ostrva Silt u Severnom moru, kuglica sladoleda košta između 2,50 i 2,80 evra. Jedna od vodećih nemačkih kompanija za dostavu hrane, Lieferando, prošle nedelje je objavila da će otpustiti 2.000 radnika u dostavi hrane.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

SVAKOM RESTORANU JEDNO JELO DONESE OGROMAN PRILIV NOVCA! Ugostitelj priznao: "I mi se borimo..." Otkrio caku zašto su baš njega precenili! Izvor: Kurir televizija