• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Jad Vašemu ublažene kritike pape Pija XII

Memorijalni centar za jevrejske žrtve holokausta Jad Vašem u Izraelu danas je ublažio kritike upućene papi Piju XII, zbog toga što tokom Drugog svetskog rata nije više učinio da bi sprečio stradanje Jevreja.

U starom tekstu naslovljenom "Papa Pije XII" govori se o "kontroverznom" delovanju pape tokom Drugog svetskog rata, ali su istaknuti samo primeri kada papa nije protestovao zbog zločina koji su nacisti činili nad Jevrejima.

U novom tekstu, čiji je naslov "Vatikan", ostale su kritike, ali su navedeni i stavovi onih koji smatraju da je neutralnost crkve po tim pitanjima pomogla u spasavanju života.

Jad Vašem je saopštio da su promene odraz istraživanja koja su sprovedena prethodnih godina i da pokazuju kompleksniju sliku od one koja je prethodno predstavljena.

Izaslanik pape u Izraelu Antonio Franko pozdravio je odluku memorijalnog centra, koja za crkvu predstavlja "korak napred od isključive osude do vrednovanja".

Franko je 2007. godine pretio da neće prisustvovati obeležavanju Dana holokausta u Jad Vašemu u znak protesta zbog starog teksta postavljenog na zidu, ali je na kraju ipak pristao da prisustvuje ceremoniji.

Vatikan tvrdi da je papa Pije XII, koji je bio vrhovni poglavar Katoličke crkve od 1939. do 1958, koristio tihu diplomatiju i da bi javni govori i kritike nacista rezultirale većim brojem jevrejskih žrtava.

Njegovo ćutanje, po mišljenju branilaca pape, nije bio moralni neuspeh nego taktika koja je sprečila oštrije mere protiv crkvenih institucija, čime je crkvenim zvaničnicima omogućeno da tajno pomažu Jevrejima.

Papini kritičari, kao i mnogi Jevreji širom sveta, smatraju da je Pije mogao i trebalo da više govori i da više učini po tom pitanju.

Jad Vašem je godinama tražio od Vatikana da otvori svoje arhive iz doba rata kako bi istoričari proverili sve informacije o delovanju Svete stolice tokom rata.

U odnosima katolika i Jevreja u poslednjih pola veka nekoliko puta je ostvaren značajan napredak, kao kada je Vatikan 1965. godine odbacio učenje da Jevreji imaju kolektivnu odgovornost za Isusovu smrt.

Vatikan je 1983. godine priznao Izrael, a papa Jovan Pavle II je bio u zvaničnoj poseti Izraelu 2000. godine, kada je posetio i Jad Vašem.

Trenutni poglavar katoličke crkve papa Benedikt XVI posetio je Izrael 2009. godine.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image