Miško Bilbija

TO: DRUGO POGLAVLJE (FILMSKA RECENZIJA)

Autor Miško Bilbija

Tri reči - bezvezan, beznačajan i SUPERBESMISLEN. Saznajte zašto će upravo zato zaraditi stotine miliona dolara.

It - Chapter Two (2019)
Režija: Andres Muskieti
Uloge: Bil Skarsgard, Džejms Mekavoj, Džesika Čestejn
Distributer: Blitz

Ovo mu dođe kao mesec Stivena Kinga: pre neki dan majstor je objavio novi roman ("The Institute"), uskoro stiže film po romanu "Dr. Sleep" (nastavak "Isijavanja"; za sada je nejasno da li će film biti nastavak filma ili možda samo ekranizacija romana koji je definitivno nastavak romana), a tu nam je, u bioskopima, i nastavak filma "It", od pre par godina. To je, dakle, makar za fanove kao što sam ja, zaista prava "Kraljevska" gozba. Predjelo je, međutim, poprilično bljutavo i bezukusno.

Okej, nije baš čest slučaj da roman ili priča Stivena Kinga dobiju iole pristojnu filmsku verziju i, opet okej, pre nego što neko vikne "A Dead Zone? A Kristina, Keri i Mizeri? Stand By Me i Mr. Mercedes?", podsetiću da je King za sada napisao više od 60 romana i trilion priča po kojima je nastalo, vrlo otprilike, šezdesettak filmova i tridesetak serija, tako da, vi što vičete, prođite malo kroz tu bolnu filmografiju i otkrijte tu silu krša i loma, pa se onda javite. Pogledajte samo najsvežiji primer, onu nesreću od adaptacije "Groblja kućnih ljubimaca"!

No bez obzira na sve, "To - Drugo poglavlje" je definitivno ogroman promašaj i ništa drugo. Toliko je bezvezan i beznačajan da će, baš kao i njegov prethodnik, onaj od pre dve godine, sigurno zaraditi stotine miliona dolara na bioskopskim blagajnama.

Prošlo je 27 godina i po Deriju ponovo lete crveni baloni, a iz slivnika se čuju glasovi. "Gubitnici" se nevoljno vraćaju na mesto zločina ne bi li ponovo saterali Penivajza u najmračniju rupu inače mračnog i odurnog grada. Jedan od njih nedostaje. Ni ostatak se neće bog zna kako provesti.

Ali najgori provod će, bez ikakve dileme, imati fanovi, jer je jedan od najvećih Kingovih romana, jedna od najznačajnijih horor knjiga u istoriji žanra, ovde dobila nedostojan tretman, dugačak neverovatnih i superbesmislenih 169 minuta. Za sve to vreme, film ni u jednom elementu ne uspeva da zadovolji.

Mnogo je lakše pobrojati ono što u filmu valja (hm: Džesika Čestejn...okej još poneko iz kastinga...donekle CGI...). Onaj drugi spisak nema kraja.

Sve je za zaborav. Nije bilo čak ni straha. Nikakvog. Malo u početku, par "šoker" scena. Ali da ne pomisli neko kako je ovo teška drama, to nikako. Ne znam kada sam poslednji put gledao film sa ovoliko strašnih scena, film u kojem zaista teku okeani krvi, film u kojem promiču razni monstrumi, film u kojem, realno, nema odmora od strašnih i krvavih scena, ali i delo sa toliko strukturalnih problema i film koji, paradoksalno, jednostavno nema kapacitet da vas makar malo uplaši ili bilo kako uzdrma. Ni da zabavi. Ni da razneži svojim romantičnim delovima. Ništa.

Toliko ništa da, pazite sad na spojler, ultimativnog zlikovca, ubicu dece, Gubitnici na kraju unište tako što krenu da ga ismevaju?!

Tinejdžeri bi rekli cheese fest. Uostalom, onaj ko se usudi da ipak ode u bioskop, čuće i sam kako u poslednjoj trećini filma, nakon crva sa likom beba i paukolikog klovna i još bezbroj bizarnih kreatura i situacija, publika u sali uspeva jedino da se smeje svemu prikazanom na platnu.

Ćao za Penivajza. Ovaj klovn je omanuo. Čekamo onog drugog koji stiže za par nedjelja, valjda ćemo imati više sreće. Što se tiče Kinga, nadam se da će biti mnogo bolje sa "Dr. Sleep" adaptacijom. Jedno je sigurno, sa "Institutom" sigurno neće biti neprijatnih iznenađenja.

Ocena: **

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt