Miško Bilbija

RATOVI ZVEZDA: USPON SKAJVOKERA (FILMSKA RECENZIJA)

Autor Miško Bilbija

Da li je poslednje poglavlje sage uspelo da zatvori najveću svemirsku operu? Evo šta misli naš kolumnista, koji već ima privezak sa bebom Jodom!

Star Wars: The Rise of Skywalker (2019)

Režija: Džej Džej Abrams

Uloge: Dejzi Ridli, Adam Drajver, Mark Hamil

Distributer: Taramount


Biće spojlera, a biće i malo trivije.

Nema dileme, dolazeće praznike čekam u svemiru. Tu je prvo ovaj najnoviji "Star Wars", pa onda stiže i "Mandalorian", stigla je već i čeka na početak novogodišnjeg lenstvovanja najnovija "Expanse" sezona... Sve, samo da odem što dalje od ove proklete planete.

Već pomenuti najnoviji "Star Wars" je ujedno i poslednji iz Skajvoker sage, deveti film koji zaokružuje ovaj neverovatni ciklus koji pratimo još od 1977. godine. Nastaviće Dizni da eksploatiše Lukasov Univerzum i u narednim godinama, vekovima, ali originalna Skajvokerova epopeja ostaje za sva vremena.

LukasFilm (a ne Dizni) - to je prva značka koja se pojavljuje na platnu kada se pogase sva svetla. Tako je markiran ovaj poslednji film koji je trebalo da nam razreši sve dileme, oduva sve strahove i zatvori najveću spejs operu ikada otpevanu. I, da budem sasvim iskren, uspeo je Džej Džej Abrams u svemu tome.

Naravno, neće se svako složiti sa ovakvim mišljenjem. Štaviše, osrednje ocene filmskih kritičara nam poručuju upravo suprotno - da je "Uspon Skajvokera" baš razočaravajuće finale veličanstvene sage. Zamerke koje se najviše ponavljaju su nedostatak ritma, derivativni pristup koji je i izrodio ovako beživotan, neinspirativan i recikliran proizvod i ekstremno podilaženje fanovima. Mada, oni fanovi koji su nezadovoljni, svoj gnev prema tvorcima filma objašnjavaju upravo optužbama da su napravili film za opštu populaciju, a ne za fanove.

Ovog puta ću biti bezobrazno eksplicitan: verujte samo meni. "Uspon Skajvokera" je odličan završetak ove epopeje, skoro pa fenomenalan.

U filmu pratimo Rej, Fina i Poa koji očajnički pokušavaju da pruže poslednji otpor Kajlo Renu. Ren nije sam, uz njega je ponovo i Palpatin, ni manje ni više. Saznajemo da je Snouk bio tu samo da bi preveo Bena na Tamnu stranu. Palpatin ima i novu, nepobedivu i nedodirljivu flotu koja sa lakoćom uništava čitave planete. Rej nastavlja sa svojim Džedaj treningom, a sve to pod budnim okom Leje. Rej pronalazi način da pronađe Palpatina. Svi oni plus Čubaka, BB-8 i C-3PO kreću u potragu, dok R2-D2 ostaje sa Lejom.

Morao sam ovaj film da gledam neutralno, kako drugačije? Ništa što je došlo posle "Džedaja" i "Imperije" - zanimljivo, takođe film koji je u trenutku kada je prikazan trpeo ozbiljne kritike, samo da bi kasnije bio proglašen za verovatno najbolji film u serijalu - u stvari i ne može da se poredi sa ovom trilogijom bez obzira na iste likove, događaje i univerzum. Niko na ovoj ili bilo kojoj drugoj planeti nije mogao da napravi ništa što može da nadmaši originalnu trilogiju. Isto važi i za "Uspon Skajvokera" - sve i da je ubedljivo najbolji film ikada snimljen, on nikada ne bi imao taj značaj kakav su imali filmovi originalne trilogije.

I kada to prihvatite, onda nije teško bez opterećenja i sa velikim interesovanjem i oduševljenjem gledati kraj ove priče. Zato mi i jeste super "Uspon Skajvokera".

I kad smo već kod toga - pa naravno da će biti srećan kraj. Naravno da će i Čubaka, kao i svi roboti preživeti. Koga smo izgubili, izgubili smo, a ovo je trenutak za rastanak uz suze radosnice. Važno je samo da je pobeđen mrak. I da, to su valjda i fanovi iščekivali.


Sve je podređeno tome da potpuno uživamo u spektaklu: film izgleda jako, jako dobro. Efekti su top of the game, glumci briljiraju, likovi su i dalje privlačni, sve je dinamično i uzbudljivo i svaki kadar je Abramsova posveta Lukasu i njegovom remek-delu od pre nekoliko decenija. Ali i kad potpuno zaboravimo prethodne filmove, "Uspon Skajvokera" je beskonačno zabavan i skoro pa perfektan film. Dobro, film bez nekih spektakularnih obrta i revolucionarnih dramaturških rešenja, ali ovde i ta predvidljivost u sebi nosi energiju bez premca u današnjem Holivudu.

Neke stvari su ipak ostale nedorečene, pa sam morao da pitam Gugla šta je to Fin hteo da otkrije Rej dok su tonuli u živi pesak. Prethodni filmovi su nagoveštavali neke iskre između njih dvoje, ali, kao što je neko od fanova konstatovao, kada se pojavio Kajlo, pa još i kada je pokazao svoj torzo, ta priča je bila gotova. Fin je, navodno je rekao Džej Džej lično na nekom Komikonu, hteo da joj kaže da Silu može da oseti i prepozna. Možda jeste, a možda i nije, neka ipak nama ostane taj otvoreni kraj.

I, neko će reći, sad je gotovo. I jeste i nije. U stvari, bilo je gotovo još 1983. godine. No, kako god gledali na ovaj fenomen, on će večno živeti. One-shot priče su već tu, animacije fenomenalno funkcionišu već godinama, novi ciklus je neminovan, a već je stigao i prvi TV proizvod, "Mandalorian". Koji je fenomenalan. Koji toliko prija. Koji je, u paketu sa "Usponom", idealan način da uđete u Novu godinu. Ja već imam privezak sa bejbi Jodom.

Ocena: ****1/2

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt