Miško Bilbija

TV korona

Autor Miško Bilbija

Ne moram da objašnjavam zašto baš sada ovaj kratki TV vodič, je l' da? Ne moram ni reč da kažem. Osim da ovo po svemu sudeći neće biti jedini prilog našoj samoći i beznađu

Izvor: YouTube/Screenshot/HBO

THE OUTSIDER  

ŠTA JE OVO?

Adaptacija sjajnog romana Stivena Kinga, pa još i u produkciji HBO, zaista zvuči kao wet dream za svakog ljubitelja horora.

U Džordžiji je ubijen i silovan (i to na izuzetno brutalan način) 11- godišnji dečak, a lokalni šerif je ubeđen da je ubica trener školskog bejzbol tima. Dokazi su toliko ubedljivi, da se i hapšenje vrši baš za vreme meča.

Ali, čini se da su i dokazi odbrane podjednako neoborivi.

The outsider (ZABAVA)
Izvor: YouTube/HBO

ZA KOGA JE OVO?

Definitivno nije za svakoga, a naročito nije za porodično gledanje. Dakle kad svi legnu i kad noć postane baš tamna, prepustite se Kingu.

VALJA LI IŠTA OVA SERIJA?

Valja, dosta je dobra. Ali više se očekivalo.

Pre svega malo je razvučena, čini se da bi format mini serije (recimo 6, a ne 10 epizoda) bio mnogo prikladniji. Takođe, epizode su neujednačenog kvaliteta. Tako su prve dve odlične, pa je treća ogromno razočaranje, pa se onda sve to nekako kotrlja, da bi pretposlednja epizoda zaslužila najvišu moguću ocenu. Napisao je ni manje ni više nego slavni Denis Lehejn.

SVE U SVEMU?

****

LOCKE AND KEY  

ŠTA JE OVO?

Nova Netfliks serija po fenomenalnom stripu Džoa Hila. U stripu, a i u seriji, Porodica Lok (udovica i troje dece) se, nakon ubistva oca porodice, vraća u ogromnu porodičnu kuću.

Deca su zadivljena veličanstvenom kućom, ali i opčinjena tajnama koje ona krije. A tajna su ključevi.  

Locke & Key (ZABAVA)
Izvor: YouTube/Netflix

ZA KOGA JE OVO?

Ovo možete svi da gledate – nema tu puno ni krvi ni odsečenih ekstremiteta. Ali ima dosta magije, pa se prema tome odredite. Mejnstrim Netfliks produkcija – tako da ovo može i u dnevnim terminima da se vrti.

Ako imate mogućnosti (vremena sigurno imate), overite pre početka projekcije i ovaj spektakularni i nagrađivani strip.  

VALJA LI IŠTA OVA SERIJA?

Nije loša. U odnosu na strip, malo je manje horora, a više magije. Produkcija je jako kvalitetna, tako da efekti pomažu baš toj magiji. Likovi su dosta dobro napisani i odglumljeni, pa i to pomaže da vam svi ovi silni magični ključevi ne dosade. Svejedno, fali neki ozbiljniji obrt, neka tanka crvena linija da bi se po njoj uopšte moglo prošetati.  

SVE U SVEMU? ***1/2

CURB YOUR ENTHUSIASM  

ŠTA JE OVO?

Deseta sezona ovog nekada genijalnog serijala Larija Dejvida, čoveka koji je stvorio možda i najslavniju TV komediju ikada – ‘’Sajnfeld’’.

Slično tom remek-delu, i ova serija je ni o čemu.  

Lari glumi sam sebe, baš kao i mnogi drugi likovi koji se pojavljuju. Leri, inače, u ovoj seriji nije u svom voljenom Njujorku, već je svoj život preselio u Los Anđeles.  

Curb your enthusiasm (ZABAVA)
Izvor: YouTube/HBO

ZA KOGA JE OVO?

Pre svega za sve oni koji su voleli već pomenutu seriju ‘’Sajnfeld’’, ali i prethodne sezone ovog serijala.

Humor je, dakle, specifičan. Dejvid je njujorški Jevrejin, pa je onda upravo to vrsta humora koja vas čeka u još jednom HBO trejdmark projektu. 10 polusatnih epizoda za ekspresno gledanje u cugu.  

VALJA LI IŠTA OVA SERIJA?

Ne može da bude loše praktično ništa čega se dotakne Lari Dejvid, ali standardi su kod ovog autora postavljeni izuzetno visoko, pa su i kriterijumi strožiji. Nije dakle ovo najbolja sezona serije ‘’Curb Your Enthusiasm’’, štaviše, verovatno je i najslabija, ali to nije dovoljno da tek tako odbacite ovih 10 smešnih epizoda. Pojedine su urnebesne, neke su pomalo kilave…  

SVE U SVEMU? ***  

AVENUE 5  

ŠTA JE OVO?

Još jedna HBO komedija, ali ovog puta naučno fantastična. Smeštena u budućnost, uglavnom u svemir, sa Hjuem Lorijem (Dr Haus) kao kapetanom ogromnog svemirskog broda koji turiste vodi po zabitim krajevima našeg zvezdanog sistema. Međutim, 8-nedeljno putovanje, nakon kvara na brodu, pretvara se u trogodišnji povratak na Zemlju, ali sa resursima koji definitivno nisu dovoljni za sve putnike.  

Avenue 5 (ZABAVA)
Izvor: YouTube/HBO

ZA KOGA JE OVO?

Nije lako odgovoriti na ovo pitanje, jer ’’Avenija 5’’ definitivno nije za svakoga, da ne kažem za mnoge. U stvari, kada malo razmislim, pitanje je da li je i za mene? Nisam siguran, ali ipak je gledam. U svakom slučaju, umereno je smešno, često i bizarno, pa vi vidite sami.  

VALJA LI IŠTA OVA SERIJA?

Nije loša. 9 polusatnih epizoda, tako da se lako i brzo gleda. Humor je čudan, s vremena na vreme je jako smešno, ali potrebna je izvesna količina strpljenja, jer su pojedini segmenti poprilično glupi. Ono što ohrabruje je činjenica da su epizode, kako odmiču, sve bolje i bolje. Za mnoge će momenat zbog kojeg obavezno treba pogledati ’’Aveniju 5’’ biti upravo slavni Doktor Haus. Složio bih se.  

SVE U SVEMU?

***