KOLUMNA

Da li da gledate "Watchmen", "Amazing stories" i "Killing Eve"? (RECENZIJE)

Autor Miško Bilbija

Naš kolumnista Miško Bilbija je pogledao ove tri serije, evo njegovih ocena!

Izvor: YouTube/Movieclipstrailers

Kažu da će uskoro da otvore bioskope. Da ćemo ponovo da gledamo filmove. Videćemo. U međuvremenu, i dalje smo osuđeni na TV formate. Super su serije, ali odlazak u bioskop baš nedostaje. Ko zna, možda je ovo poslednja epizoda u serijalu TV korona.

AMAZING STORIES

ŠTA JE OVO?

Ovaj format je promovisao Stiven Spilberg još davne 1985. godine. Nosi ime prvog SF magazina, još iz 1926. godine, ali ne može se baš nazvati klasičnom SF serijom. Uglavnom se poredi sa "Zonom sumraka", svojim mnogo slavnijim uzorom. Ovogodišnja sezona je kratka, ima samo 5 epizoda i proizvedena je za novi striming servis - Apple TV +.

ZA KOGA JE OVO?

Kao što rekoh, "Zona sumraka" je ključna reč u razumevanju onog što nam nudi i stara, ali i ova nova inkarnacija Spilbergovog projekta od pre 35 godina. Uostalom, evo o čemu se ovde radi: u prvoj epizodi, negde u Ajovi, majstor koji renovira staru i zapuštenu kuću, nekako pronalazi vremenski portal koji ga vraća u 1919. godinu. Tamo ga čeka neobična i romantična avantura. U sledećoj perspektivna trkačica doživljava tešku saobraćajnu nesreću, ali ovaj svet ne želi da napusti dok ne obavi još neke stvari. U priči "Dajnoman i Volt", deda i unuk pronalaze put u svet superherojskih stripova, dok u priči "Znaci života" žena ne uspeva da prepozna svoju majku koja se budi iz kome. Konačno, u poslednjoj priči, oboreni pilot iz korejskog rata nekako uspeva da spusti svoju letelicu - nekih 70-ak godina kasnije.

VALJA LI IŠTA OVA SERIJA?

Nekako se od Apple striming televizije očekivalo možda nešto izazovnije i provokativnije od isprane i umekšane mejnstrim (i to spilbergovske mejnstrim) predstave kakvu smo mogli da gledamo već zilion puta. Tako da ovde u stvari i nema ničeg novog, ali priče i nisu tako loše i drže pažnju. Neko lenjo popodne, višak vremena...

SVE U SVEMU?

**1/2

KILLING EVE 3

Izvor: YouTube/Movieclipstrailers

ŠTA JE OVO?

Ko ne zna šta je "Killing Eve", baš i nije neki pasionirani gledalac novije TV produkcije. Ali ako se iole zainteresuje, pred njim je sjajna crnohumorna špijunska avantura ispričana na vrlo dinamičan i neobičan način. I to čak tri sezone! Priča prati dve junakinje: Iv Polastri, istražitelja jedne od britanskih tajnih službi i Vilanel, neobično okrutnu i veštu devojku koja je, ni manje ni više nego psihotični plaćeni ubica. Njihov odnos je zaista jedinstven i može se definisati i kao patološka opsesija.

ZA KOGA JE OVO?

U stvari za svakoga. Ovu seriju voli i moja ćerka, ali i bejbi bumeri i sve generacije između. Žene naročito, jer su one i kreirale seriju. Voli je čak i moja majka. Kritičari su takođe velikodušni u hvalospevima, a publika jedva čeka nove sezone. LGBT zajednica obožava ovu seriju. Muškarci nisu primećeni da je izbegavaju. Štaviše, gledaju je u cugu. Bezbedni ste u izboru.

VALJA LI IŠTA OVA SERIJA?

Nego šta! Sve pršti u "Killing Eve" od uzbudljivih zapleta, fenomenalnih likova i non-stop akcije. Sandra Oh je kao Frensis Mekdormand u "Fargu", ali je u stvari Džodi Kamer pravo otkriće kao Oksana Astankova/Vilanel. Treća sezona nije tako eksplozivna i spektakularna kao prva, pa i druga, ali nije ni mnogo slabija. Preporuka u svakom slučaju.

SVE U SVEMU?

****

WATCHMEN

Izvor: YouTube/Movieclipstrailers

ŠTA JE OVO?

Nešto što je HBO izbacio još krajem prošle godine, ali sam se ja tek sada uhvatio u koštac sa tim poduhvatom. "Watchmen" je strip Alana Mura i Dejva Gibonsa, strip koji mnogi tretiraju kao da je Betovenova Deveta ili, recimo, "Građanin Kejn". "Watchmen" je taj nivo. Potražite ga u knjižarama, na srpskom se zove "Nadzirači". Postoji i film, ali je slab. Serija nema veze sa onim što se dešava u stripu, već prati događaje koji se odvijaju 30-ak godina kasnije. Nadzirači su ostarili, ali ne i oslabili. Sve počinje u Oklahomi, gde rasističke grupe koje se kriju iza Roršahove maske obnavljaju stare KKK akcije. Seriju nam je stvorio Dejmon Lindelof ("Lost"). Bez blagoslova Alana Mura.

ZA KOGA JE OVO?

Logično, za sve one koji znaju ko su "Nadzirači". I za sve one koji ih tek sada otkrivaju. I za sve one koji vole filmove nastale po superherojskim stripovima. Samo što ovo nije vaš tipični superherojski strip. Ovde skoro pa i da nema superheroja. Po atmosferi i izgledu, pomalo podseća na još jednu fantastičnu HBO seriju - "Leftovers". A nekako je i idealna za ovo sadašnje vreme - "Watchmen" je sav u maskama.

VALJA LI IŠTA OVA SERIJA?

Fenomenalna je. Mada, nije laka za gledanje. Potrebno je možda neko predznanje (Da. Pročitajte. Strip.) i dosta koncentracije. Likovi su neverovatno kompleksni. Centralno mesto u diskusijama i polemikama ima Roršahov lik i delo, iako je dotični mrtav već 34 godine. Rasista ili sredstvo za manipulaciju "Sedme konjice" i, u stvarnom životu, nazzi trolova? Kako bilo, "Watchmen" je jedna od onih serija zbog kojih toliko volimo HBO. Serija za koju mi je bilo potrebno nekoliko meseci da se usudim da je pogledam.

SVE U SVEMU?

*****