Miško Bilbija

JEDNA DOBRA SERIJA I FILM KOJI SLOBODNO MOŽETE DA PRESKOČITE (RECENZIJE)

Autor Miško Bilbija

Film "Da 5 bloods" i serija "Snowpiercer" na skeneru Miška Bilbije!

Izvor: YouTube/Movieclipstrailers

Jedina prednost kućnog u odnosu na bioskopsko gledanje filmova je ta što kod kuće uvek možeš da odustaneš ili malo premotaš film koji te je smorio. Iskoristio sam tu privilegiju, žrtva je Spajk Li. Istina, odavno sam već odustao od ovog reditelja i njegovih filmova, ali svejedno. Korona ne bira.

DA 5 BLOODS

ŠTA JE OVO?

Novi film Spajka Lija je Netfliks original, što mu dođe nekako kao zamena za pravi film, naročito u ovo pandemijsko vreme. Četiri drugara koji su zajedno ratovali u Vijetnamu, vraćaju se u džungle jugoistočne Azije ne bi li pronašli telo svog prijatelja koji nije uspeo da preživi krvavi rat. Ali nije samo to u pitanju - momci su, istina, u Vijetnamu izgubili Normana, ali su zato pronašli sanduk pun zlatnih poluga. E sad, pitanje je šta bi sam Norman uradio sa svim tim zlatom.

Da 5 bloods (ZABAVA)
Izvor: YouTube/Netflix

ZA KOGA JE OVO?

Po običaju, Afroamerikanci su primarna ciljna grupa Spajka Lija, ali činjenica da su glavni junaci nekog filma crnci zaista ne može da bude prepreka bilo kome da ne zavoli likove iz, recimo, filmova kao što su "Do The Right Thing" ili "Jungle Fever". I ovaj film Spajka Lija prate hvalospevi kritike, ali...

VALJA LI IŠTA OVAJ FILM?

...čini se da i ovog puta (kao i u poslednjih 15-ak godina) ipak morate da budete malo oprezniji sa legendarnim autorom. "Da 5 Bloods" je nenormalno dugačak i vrli često dosadan film u kojem malo šta funkcioniše. Površno napisani likovi i neubedljiv kasting u startu otežavaju onaj filmski trenutak u kojem počnete da volite ili mrzite junake priče. Ovde se to izgubi jako brzo i na kraju ostaje samo 150' ne preterano zanimljive jurnjave po džungli i infantilnih posveta "Apokalipsi" i još ponekom slavnom 'vijetnamskom' filmu. (O da, kompletan saundtrek se sastoji isključivo od pesama Marvina Geja. Ni to ne pomaže.)

SVE U SVEMU?

**1/2

SNOWPIERCER

ŠTA JE OVO?

Postapokaliptični, distopijski TV triler nastao prema prvom američkom filmu korejskog reditelja Bong Đun Hoa. Film iz 2013. godine, inače nastao prema francuskom stripu "Le Transpercenaige", bavio se super vozom koji, u trenutku kada Zemlja odlazi u ledeno doba, kruži planetom noseći sa sobom poslednje od ljudskog roda. U seriji, voz već sedam godina juri ledenim bespućem, a putnici učestvuju u klasnim sukobima, pokušavajući da prežive.

Snowpiercer trejler (ZABAVA)
Izvor: YouTube/Netflix

ZA KOGA JE OVO?

Ni Hoov film nije uspeo u potpunosti da iskoristi sjajnu premisu, tako da je od početka Netfliksova serija izazivala podozrenje, ali ljubitelji distopijskih vizija budućnosti će u svakom slučaju biti zaintrigirani ovom razradom originalnih ideja. Konkretno, ovaj voz ima zvanično 3 klase, ali i onu nepriznatu koja se vozi poslednjim vagonima. Iako je misteriozni milijarder Vilford taj za kojeg se veruje da već 7 godina stabilno upravlja i vozom i sudbinom putnika, Melani (impresivna Dženifer Koneli) je ta koja je povlači sve konce.

VALJA LI IŠTA OVA SERIJA?

U stvari, TV "Snowpiercer" je bolji i mnogo gledljiviji nego što se to moglo očekivati. Trenutno je serijal stigao do šeste (od 10) epizode (zanimljivo, u ovoj situaciji Netfliks se odlučio za tradicionalno, nedeljno emitovanje) i više se bavi krimi zapletom (može se reći da je ovo i SF misterija), nego filozofskim uglom, ali ko zna šta nas još čeka do kraja sezone. U svakom slučaju liči kao da ćemo u odnosu na film imati manje subverzije. Ovaj voz kao da ide nekim drugim kolosekom.

SVE U SVEMU?

***