Miško Bilbija

AKO VOLITE SUPERHEROJE I "DAN MRMOTA", OVO SU FILMOVI ZA VAS (RECENZIJE)

Autor Miško Bilbija

Miško Bilbija je gledao "Old Guard" i "Palm Springs", evo utisaka!

Izvor: YouTube/Netflix

Stiglo je par novih filmova, ali uglavnom sa različitih striming platformi. I dalje ni traga ni glasa od onog Džemsa Bonda ili Crne udovice i onih drugih, sad već pre čitave večnosti najavljenih filmova. Istrunuće u fiokama.

THE OLD GUARD

ŠTA JE OVO?

Nisam ni znao da se ovo snima, a nisam stigao ni da pročitam strip po kojem je ovo nastalo, ali znajući opus velikog Grega Rake ("Lazarus"), momentalno sam se priključio na Netfliks da proverim u šta se to upustila Šarliz Teron. Ukratko, ona je ratnik po imenu Endi i predvodi malu i misterioznu grupu besmrtnih boraca. Za pravdu, mora i to da se kaže.

Old guard (ZABAVA)
Izvor: YouTube/Netfliks

ZA KOGA JE OVO?

Akcioni film koji je u isto vreme i zabavan i inspirativan, ukoliko od filmova uopšte tražite nešto drugo osim zabave. Rediteljka filma Đina Prins-Bitvud pažljivo težište prebacuje na ženske likove, tako da muška publika ne bi trebalo da bude usamljena u gledanju ovog zanimljivog filma.

VALJA LI IŠTA OVAJ FILM?

Iako je prva polovina filma uverljivija i intrigantnija od onog dela koji sledi i od kada priča počinje da se raspliće, "The Old Guard" je sasvim pristojan pokušaj da se startuje nova superherojska franšiza, makar u okviru ove, najmoćnije striming platforme. Istina, samo su glavni likovi dobili uverljive priče koje bi trebalo da predstavljaju njihovu kičmu, ali pretpostavljam da će eventualni nastavci popraviti taj nedostatak. Za sada, sav pritisak iznosi Endi, a Šarliz Teron, koja ovde igra ženu staru par hiljada godina, sa lakoćom izlazi na kraj sa ovim glumačkim izazovom. Koliko godina zaista ima ova žena?

SVE U SVEMU?
***

PALM SPRINGS

ŠTA JE OVO?

Pre svega kandidat godine za "guilty pleasure" titulu, jer na prvi pogled ovo je samo još jedna od onih romantičnih komedija koje usput koketiraju i sa magijom, sudbinom i kosmičkom nepravdom. Najls je u Palm Springsu, na svadbi prijatelja i tu sreće Saru, deverušu koja je i crna ovca svoje porodice. Ali u svetu u kojem se njih dvoje kreću, ništa zaista nije važno. Sve je irelevantno i glupo i sve je sklono ponavljanju već uvežbanih scena.

Palm springs (ZABAVA)
Izvor: YouTube/Hulu

ZA KOGA JE OVO?

Ljubitelji legendarnog i fascinantnog "Dana mrmota" ovde će svakako naići na nešto što su odavno čekali. Iako ovde nema veličanstvenog Bila Mareja, već je sav teret na nepoznatim glumcima, "Palm Springs" ima neke druge adute uz pomoć kojih uspeva da bez obzira na možda već i potrošenu premisu, stvori superzabavan i duhovit film -- za sve uzraste. Naravno, uzor ostaje nedodirljiv, ali čini se da će i ovaj film imati onu vrstu TV života koja će mu garantovati dobru gledanost bez obzira na broj repriza.

VALJA LI IŠTA OVA SERIJA?

Iako ovaj Hulu filmić ne može da se pohvali nekim sjajnim budžetom, jasno je da uz ovako dobro napisan scenario i uverljive dijaloge, dobrom filmu ništa drugo nije ni potrebno. Sandens festival je bio oduševljen ovim malim arti rom-komom i dobro je što se ova priča nije pretopila u neki predvidljivi holivudski mejnstrim. Iako se film uporno 'trudi' da nas ubedi da su seks i brak redovne žrtve života u kojem je repeticija dominantan modus, čini se da ljubav i ovog puta izlazi kao pobednik. Čak i iz ovako bezizlazne situacije.

SVE U SVEMU?
***1/2